Amsterdam krijgt innovatief energieruildistributiecentrum

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.comEen visualisatie van de CLIC-site. Foto: CLIC

Bedrijven in een nieuw te bouwen distributiecentrum aan de A9 bij Badhoevedorp aan de rand van Amsterdam kunnen tot 50% besparen op hun energieverbruik door overtollige warmte, koude en elektriciteit te bundelen.

De City Logistics Information Campus (CLIC), een complex van 120.000 vierkante meter, is een joint venture van investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners, die € 250 miljoen in het project steekt, en de Duitse elektriciteitsleverancier Eon.

Het doel is om het centrum zo energieneutraal mogelijk te maken, met elektrische voertuigen om voedsel en andere producten naar de hoofdstad te vervoeren.

Een aantal bedrijven in Amsterdam kan niet aansluiten op de lokale elektriciteitsnetten omdat deze hun maximale capaciteit hebben bereikt. Het nieuwe systeem zou de druk op de netwerken verlichten.

Zweedse piloot

Een soortgelijk project is al succesvol gebleken in Zweden en er staan ​​er nog meer gepland in Polen, Engeland, Duitsland en Italië.

‘We verwachten alleen al in Nederland zo’n 25 tot 40 van deze projecten te realiseren’, zegt hoofd van Eon European Commercial Operations Patrick Lammers tegen de NOS.

Machiel Mulder, hoogleraar energie-economieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, prees het project, maar betwijfelde of het rendabel zou worden. ‘Maar het zou zeker helpen als bijvoorbeeld overtollige stroom van zonnepanelen lokaal kan worden ingezet.’

Lammers ontkende dat Eon zichzelf in de voet schiet door de vraag naar energie te verminderen. ‘We zullen nog steeds elektriciteit leveren als dat nodig is. (..). We doen dit ook omdat de wereld vroeg of laat hernieuwbare energie nodig heeft. Kijk maar eens naar het laatste IPPC-rapport.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?