Amsterdam geeft schilderij Kandinsky terug aan erfgenamen joodse voormalige eigenaren

Image source - Pexels.com


De gemeente Amsterdam heeft maandag het schilderij Bild mit Häusern van Wassily Kandinsky teruggegeven aan de familie Lewenstein – de erfgenamen van de joden die het schilderij bezaten totdat het in de Tweede Wereldoorlog van hen werd afgenomen. Tot vandaag hing het schilderij in het Stedelijk Museum.

De erfgenamen van de voormalige eigenaren hebben in 2013 de teruggave van Bild mit Häusern aangevraagd. Zij hebben de zaak samen met Amsterdam voorgelegd aan de Restitutiecommissie. In 2018 oordeelde de commissie dat de gemeente niet verplicht was het schilderij terug te geven. De erfgenamen gingen in beroep tegen de beslissing. In 2020 heeft de Commissie Kohnstamm geadviseerd om het beoordelingskader voor restitutie opnieuw te beoordelen.

In februari vorig jaar ontmoette de gemeente Amsterdam de erfgenaam opnieuw. Beide partijen achtten het aannemelijk dat de Restitutiecommissie zou adviseren het schilderij op basis van het nieuwe beoordelingskader terug te geven aan de erfgenamen. Zij hebben daarom besloten de aanvraag niet opnieuw in te dienen en hebben de zaak in plaats daarvan onderling geregeld. Amsterdam stemde ermee in het schilderij terug te geven aan de erfgenamen.

“Als stad dragen we een grote verantwoordelijkheid voor het omgaan met het onbeschrijfelijke lijden en onrecht dat de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Voor zover er iets kan worden hersteld, hebben we als samenleving de morele plicht om daarnaar te handelen, ” zei loco-burgemeester Touria Meliani, wethouder van Kunst en Cultuur. “Dat geldt zeker voor de vele kunstwerken die in het bezit waren van joodse burgers en door nazi’s zijn geplunderd of op een andere manier verloren zijn gegaan aan de eigenaren.”

James Palmer van de Mondex Corporation, die de familie Lewenstein vertegenwoordigt, is blij met hoe dit is verlopen. “Nederland kan er trots op zijn dat de nieuwe restitutierichtlijnen van de commissie Kohnstamm een ​​levensvatbaar en voorbeeldig kader hebben gecreëerd om rechtvaardige en eerlijke oplossingen voor eisers te vinden en als voorbeeld kunnen dienen voor andere landen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?