Amsterdam geeft Kandinsky-schilderij uit WO II terug aan erfgenamen


De gemeente Amsterdam gaat het schilderij Bild mit Häusern van Wassily Kandinsky teruggeven aan de familie Lewenstein, erfgenamen van de eigenaren. Eerdere pogingen van de familie om het schilderij terug te krijgen mislukten, maar nu vindt de gemeente dat “herstel van onrecht” eerst moet komen, schreef de stadsdirectie donderdag aan de gemeenteraad.

Het schilderij maakte voor de Tweede Wereldoorlog deel uit van de kunstcollectie van de Lewensteins. In 1940 kocht de gemeente het werk op een veiling terwijl onbekend was hoe het schilderij daar terecht kwam, en nam het op in de collectie van het Stedelijk Museum. In 2012 hebben de erven van het echtpaar de gemeente verzocht om teruggave van het schilderij, maar volgens het bindend advies van de Restitutiecommissie, die adviseert over het al dan niet teruggeven van kunst die tijdens de bezetting van eigenaar is veranderd, was dit niet nodig. De erfgenamen stapten naar de rechter, maar de rechtbank oordeelde ook dat de gemeente het schilderij niet hoefde terug te geven.

Lees ook:  Holocaustmonument Amsterdam gaat zondag open

De gemeente wilde de Restitutiecommissie opnieuw naar de zaak laten kijken, maar ziet daar nu van af omdat ze ervan uitgaat dat de commissie nu zal oordelen dat het gezin recht heeft op het werk van Kandinsky. Inmiddels zijn de criteria waarmee de commissie uitspraak doet veranderd. Correctie van onrecht staat nu voorop.

Plaats een reactie