Amsterdam Dance Event gaat vandaag voor het eerst in 2 jaar van start

Image source - Pexels.com


Het Amsterdam Dance Event (ADE) vindt plaats in Amsterdam van woensdag tot en met 17 oktober. Met de huidige coronavirusbeperkingen die nog maar een maand geleden zijn ingesteld, hebben ADE-directeuren Jan-Willem van de Ven en Meindert Kennis hard moeten werken, maar ze zijn trots op de resultaten. “De sector was erg veerkrachtig en heeft er het beste uitgehaald”, zegt Kennis.

“Tijdens de voorbereidingen merkten we dat de artiesten heel graag weer aan de slag wilden. Veel mensen wachtten echt tot wij, of [Prime Minister Mark] Rutte, besliste of ADE kon plaatsvinden”, aldus Van de Ven. “We willen dat zoveel mogelijk mensen bij elkaar komen en de industrie weer op gang helpen.”

De afgelopen periode moesten de organisatoren van ADE keer op keer terug naar de tekentafel omdat de beperkingen van het coronavirus veranderden. “We zijn van totale opening naar totale annulering gegaan. Alle mogelijke scenario’s gingen voorbij. En we moesten enkele van onze ‘darlings’ ‘killen’ omdat op het moment dat we een beslissing moesten nemen, er nog veel reisbeperkingen waren, zei Kennis over bijvoorbeeld de conferentie en het Amsterdam Music Festival, die dit jaar niet door gaan.

Vanwege de beperkingen van het coronavirus ziet het ADE er iets anders uit dan andere jaren. Slechts 75 procent van het maximum aantal bezoekers is welkom bij indoor evenementen, mensen moeten een toegangspasje voor het coronavirus tonen en de feesten zijn alleen tussen 06.00 uur en middernacht. Volgens een ADE-woordvoerder was vooral deze laatste beperking een uitdaging, omdat vergunningen van nacht naar dag moesten worden omgezet. Ook moesten de organisatoren hun planning aanpassen omdat de verandering van tijden gevolgen heeft voor de logistiek van de artiesten, de opbouw van de evenementen en de personeelsinzet.

Zo’n 2.000 artiesten, waaronder Oliver Heldens en Dave Clarke, zullen optreden op 350 evenementen. Elk jaar komen honderdduizenden mensen van over de hele wereld naar Amsterdam om het evenement bij te wonen. Behalve vorig jaar, toen het evenement door de pandemie volledig digitaal was.

De jaarlijkse DJ Mag Top 1000 wordt woensdagavond bekend gemaakt in de AFAS Live. Meestal wordt de lijst met populairste DJ’s bekend gemaakt tijdens het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff ArenA. Maar organisator ALDA annuleerde het evenement voor dit jaar vanwege de beperkingen van het coronavirus. Vorig jaar werd David Guetta voor de tweede keer uitgeroepen tot nummer één op de lijst.

“Met de geldende coronabeperkingen is een grootschalig internationaal evenement als de AMF in zijn oorspronkelijke vorm niet haalbaar”, zegt Allan Hardenberg, directeur van ALDA. “Ik ben er trots op dat we samen met het DJ Mag-team in relatief korte tijd een alternatieve awardshow hebben kunnen realiseren.” Tijdens de alternatieve awardshow worden sets gespeeld van onder meer Armin van Buuren, Don Diablo en Afrojack. Een select publiek zal aanwezig zijn, maar de show is ook via livestream te volgen. Vorig jaar trok het wereldwijd zo’n 7 miljoen kijkers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?