Amersfoort viert 150ste verjaardag Mondriaan met jaar lang feest

Image source - Pexels.com


Amersfoort viert een jaar lang het 150-jarig jubileum van de geboorte van schilder en kunsttheoreticus Piet Mondriaan (1872-1944) in de stad. De viering bestaat uit bijna honderd activiteiten, waaronder meerdere tentoonstellingen, een liederencyclus, vier andere toneelproducties en een verjaardagsfeest op 7 maart in theater Flint. Ook krijgt Mondriaan een herdenkingsmunt en rollen er auto’s in Mondriaan-stijl van de band.

Mondriaan heeft zich zijn leven lang als kunstenaar vernieuwd. Hij begon landschappen te schilderen, maar ontwikkelde geleidelijk de abstracte en non-figuratieve stijl waar hij beroemd om werd. Vooral zijn werk met horizontale en verticale zwarte lijnen en vlakken in primaire kleuren is wereldberoemd.

Mondriaan streefde naar een vroeg paradijs, aldus de organisatoren van het Amersfoortse feestjaar Feest der Verbeelding. Kunsthal KAdE nodigde twaalf kunstenaars uit om na te denken over het utopische ideaal van de maakbare wereld. Ook op andere plekken in Amersfoort zijn exposities, waaronder het Mondriaanhuis.

Op basis van de vele brieven die de artiest aan zijn vriendin stuurde, wordt begin maart de liedcyclus “Brieven aan Mondriaan” uitgevoerd. Later in het jaar is er een hiphopvoorstelling. Het Mondriaanfeest begint op 5 februari, binnen de op dat moment geldende coronavirusmaatregelen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?