Alcoholvrij bierconsumptie stijgt tijdens corona

Image source - Pexels.comProost! Foto: Nederlands Nieuws

De reguliere bierconsumptie is sinds een jaar geleden met 8% gedaald, maar mensen trekken vaker een alcoholvrij biertje open, meldt NU.nl.

Uit cijfers van de bierbrancheorganisatie Nederlandse Brouwers blijkt dat de alcoholconsumptie op jaarbasis is gedaald, maar dat er 3% meer alcoholvrij bier is geconsumeerd.

De brouworganisatie leverde de afgelopen twee jaar de cijfers van het ‘bewegende jaartotaal’ van de bierconsumptie van augustus tot juli. Hoewel Nederlanders in de recentere periode in totaal 10,6 miljoen hectoliter bier dronken, was de verkoop van pils 8% lager dan in het voorgaande jaar als gevolg van de sluiting van bars en restaurants.

Alcoholvrij bier, goed voor meer dan 739.000 hectoliter drank van augustus 2020 tot juli 2021 en 7% van het totaal, steeg in populariteit, terwijl biermixen zoals Radler shandy 360.000 hectoliter verkochten.

In een jaarlijkse enquête onder 1005 Nederlandse volwassenen ontdekte de organisatie ook dat 45% van de Nederlanders zegt minstens één keer per week bier te drinken (tegen 48% in 2016), met een bijzondere daling in het drinken van mannen. Alleen onder de 18- tot 29-jarigen wint bier aan populariteit.

52% van de mensen zei echter minstens één keer per maand alcoholvrij bier te hebben gedronken, tegen 47% in voorgaande jaren. Op de vraag waarom, zeiden ze dat ze de smaak lekker vonden en ook alcohol wilden vermijden. Lager was nog steeds de meest populaire biersoort.

Biermakers wereldwijd hebben een mixjaar gemeld, met een herstel van de verkoop toen bars weer open gingen. Alcoholvrije bieren (die niet onderworpen zijn aan alcoholbelasting) zijn de afgelopen jaren een sterke bron van inkomsten geweest voor bedrijven als de Nederlandse brouwer Heineken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Brouwers bevestigde de cijfers en zei dat het een verrassing was dat alcoholvrije bieren zo goed verkochten. ‘Mensen moesten thuis blijven en hoefden niet te rijden, dus het is verrassend’, zei hij. ‘Het laat zien dat alcoholvrije bieren blijven groeien.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?