Airfryer, bodyshaming toegevoegd aan woordenboek Van Dale

Image source - Pexels.com


De nieuwe editie van Dikke Van Dale bevat 979 nieuwe Engelse trefwoorden, waaronder influencer, airfryer, Covid-19, body-shaming en big tech. Engelse woorden maken ongeveer 10 procent uit van de nieuwe woorden die aan het Nederlandse woordenboek zijn toegevoegd. De 16e editie van de Dikke Van Dale, die op 22 maart verschijnt, bevat ook woorden uit onder meer het Chinees, Italiaans, Marokkaans en Spaans, meldt NU.nl.

Een andere belangrijke wijziging die de redactie heeft aangebracht, is het opnemen van de genderneutrale x naast woorden die naar personen verwijzen, indien van toepassing. Achter deze woorden stond al de m voor mannelijk of v voor vrouwelijk. Woorden die duidelijk biologisch geslacht aangeven, krijgen niet de geslachtsneutrale x.

De nieuwe editie van het woordenboek bevat ook woorden over actuele onderwerpen als klimaatverandering, inclusiviteit en sociale media. Woorden die verband houden met het coronavirus zijn ook nieuw in het woordenboek. Meer dan 10.000 nieuwe uitdrukkingen en spreekwoorden zijn ook inbegrepen. En de definitie van elk woord is gemoderniseerd. Er zijn geen woorden verwijderd.

Volgens de uitgever laten de vele nieuwe woorden en gemoderniseerde definities zien dat taal mee verandert met de samenleving.

De vorige editie van de Dikke Van Dale verscheen in 2015.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?