Aanslagen op luchthaven Kabul een “vreselijke tragedie”, zegt Nederlandse premier

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte noemde de aanslagen op het vliegveld van Kabul “gruwelijk” en een “verschrikkelijke tragedie”, reageerde hij op Twitter. Bij twee explosies op het vliegveld in de Afghaanse hoofdstad kwamen meer dan 100 mensen om het leven. Onder de slachtoffers waren geen Nederlandse diplomaten of militairen, bevestigt het ministerie van Defensie.

“Verschrikkelijke berichten over de aanslagen op het vliegveld van Kabul. Veel doden en gewonden op een plek waar mensen veiligheid zochten. Een verschrikkelijke tragedie. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families”, twitterde Rutte.

Bij de aanslagen zijn zeker 60 Afghaanse burgers, 13 Amerikaanse soldaten en 28 Taliban-strijders omgekomen, meldt NU.nl. Honderden gewonden, waaronder 18 Amerikaanse soldaten. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft terroristische organisatie ISKP de aanslag gepleegd.

Ook minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken reageerde op Twitter. “Verontwaardigd over laffe terreurdaden in Kabul. Ons diepste medeleven gaat uit naar degenen die dierbaren hebben verloren, inclusief de families van Amerikaans militair personeel”, zei ze. “Ze hebben de luchthaven moedig beveiligd om de veilige evacuatie van zo velen die hun toevlucht zoeken mogelijk te maken. Daarbij hebben deze eerbare mannen de ultieme prijs betaald.”

Kort voor de aanslagen op donderdag voerde Nederland zijn laatste evacuatievlucht uit vanuit Kabul. Het Nederlandse leger heeft de afgelopen week ruim 2.500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, waaronder ruim 1.600 mensen met Nederland als bestemming.

“Het is verschrikkelijk om na 20 jaar op deze manier Afghanistan te moeten verlaten”, zei Kaag na het vertrek van de laatste vlucht. “Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en de militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?