3 op de 10 mensen komt maandelijks geld tekort: FNV

Image source - Pexels.com


Veel mensen hebben aan het eind van de maand geen geld meer over, mede door de kosten van onder meer boodschappen, benzine en energie. Drie op de tien mensen hebben zelfs geldgebrek, zegt vakbond FNV op basis van een eigen onderzoek onder bijna 20.000 leden.

Het onderzoek omvatte werknemers, mensen met een uitkering en gepensioneerden. Volgens FNV is 42 procent van hen bang voor schulden. Als kostenbesparende maatregel zet 65 procent van de mensen de verwarming lager of uit. Ook zegt een meerderheid te besparen op de dagelijkse boodschappen in de supermarkt. Sommigen kopen geen kleding meer en sommigen hebben abonnementen opgezegd. Zes procent zegt ook een maaltijd over te slaan.

“De cijfers uit ons onderzoek zijn een stuk zorgwekkender dan de inkomenseffecten die het CPB inschat, vooral voor mensen met lagere tot gemiddelde inkomens”, zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha, die wil dat de lonen gecompenseerd worden voor prijsstijgingen. Ook noemt hij de energietoeslag van 800 euro die het kabinet heeft beloofd aan mensen met een laag inkomen ‘een druppel op een gloeiende plaat’.

Volgens Boufangacha is de belangrijkste oplossing voor het probleem dat de lonen stijgen. “Helaas zien we dat de lonen al jaren achterblijven bij de economische groei en dus de bedrijfswinsten”, aldus de vicepresident. “Een meerderheid zegt terecht meer loon te willen. En de resultaten onderstrepen ook nog maar eens dat het minimumloon en de uitkeringen echt te laag zijn. Ze gaan veel te laat en veel te weinig omhoog.”

Ook vakbond CNV maakt zich zorgen over de gel en de kosten. Vrijdag riep het kabinet het kabinet op om “alles” te doen om de Nederlandse koopkracht op peil te houden, nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat de inflatie vorige maand was opgelopen tot bijna 12 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?