29 Groningse studenten onwel bij verborgen ontgroeningsincident

Image source - Pexels.com


Vier aspirant-leden van de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus vielen flauw en 25 anderen werden eind augustus onwel tijdens een ontgroeningsritueel. In tegenstelling tot afspraken heeft de vereniging dit incident niet gemeld aan de Rijksuniversiteit Groningen, meldt de Volkskrant.

Albertus Magnus ontkende het incident aanvankelijk en zei dat de aspirant-leden ziek werden door een combinatie van “hitte en veel mensen in een oud clubgebouw, vergelijkbaar met een concert of festival”, aldus de krant. Maar in werkelijkheid moesten de studenten 20 minuten voorovergebogen zitten. Vier vielen flauw toen ze opstonden.

“We zijn met hen naar het medisch team gegaan voor een check-up. De vier mensen herstelden na een nachtrust en bleven deelnemen aan het programma”, zegt de vicevoorzitter van de studentenvereniging tegen de Volkskrant. De vereniging zal het incident evalueren, zei hij. “Maar vooruitlopend op deze evaluatie hebben we al besloten om deze activiteit niet meer op deze manier te doen. En mensen niet zo lang te laten bukken.”

Incidenten tijdens de initiatie dienen te worden gemeld bij de Adviescommissie Initiatietijden (ACI), een instelling ingesteld door de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen laat in de Volkskrant weten verheugd te zijn dat dit incident nu gemeld is, al was het maar na aansporing. De universiteit kijkt nog niet naar sancties tegen de studentenvereniging. “Dat loopt een beetje op de zaken vooruit”, zegt een woordvoerder.

De Amsterdamse studentenvereniging ASC/AVSV heeft eerder deze maand diverse leden geschorst wegens mishandeling en vernedering van aspirant-leden tijdens ontgroening.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?