1,2 miljoen NL-inwoners die vandaag in leven zijn, hebben de bevrijding van WO II meegemaakt

Image source - Pexels.com


Naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders die nu in leven zijn, hebben de bevrijding in 1945 meegemaakt. De overgrote meerderheid van hen waren toen kinderen. Ongeveer 27.000 nog in leven zijnde Nederlanders waren 18 jaar of ouder toen Nederland werd bevrijd uit de Tweede Wereldoorlog, meldt het CBS op basis van het aantal inwoners van 77 jaar en ouder.

Het aantal mensen dat de bevrijding heeft meegemaakt neemt logischerwijs elk jaar af. Vooral de groep die op het moment van de bevrijding al volwassen was, krimpt snel. Ongeveer driekwart van die groep bestaat uit vrouwen.

In gemeenten met relatief veel ouderen vind je ook relatief veel mensen met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De Noord-Hollandse gemeenten Laren en Bergen (beiden zo’n 14 procent) en het Waddeneiland Schiermonnikoog (12 procent) hebben het grootste aandeel inwoners dat zich de oorlog herinnert. Van de twintig grootste gemeenten hebben Apeldoorn en Breda relatief de meeste inwoners die tijdens de bevrijding in leven waren. In de gemeenten Urk, Utrecht en Amsterdam is deze groep relatief het kleinst.

Donderdag is het precies 77 jaar nadat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter en de Tweede Wereldoorlog eindigde. De bevrijding gebeurde niet voor iedereen tegelijk. In september 1944 trokken de geallieerde troepen voor het eerst Limburg binnen. Zes maanden later, begin mei, gaven de Duitse troepen zich officieel over en bevrijdden het grootste deel van Nederland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?