11 partijen maken bezwaar tegen bestemmingsplan Soestdijk

Image source - Pexels.com


Elf partijen hebben bezwaar aangetekend bij de Raad van State tegen de herontwikkelingsplannen van Paleis Soestdijk. De gemeenteraad van Baarn keurde het nieuwe bestemmingsplan in februari goed. Hierdoor kan de commercieel eigenaar, de MeyerBergman Erfgoed Groep, zijn plannen verder uitwerken.

De nieuwe eigenaar wil horeca, een hotel en luxe appartementsgebouwen bouwen op het landgoed van het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Ook willen ze nog meer evenementen op het land organiseren.

Omwonenden en natuurorganisaties menen dat de bouw van de bijna honderd woningen op het landgoed het bijzondere karakter van het landgoed zou veranderen en willen dat de hoogste bestuursrechter dit stopt. Bovendien voelen ze zich genegeerd door de gemeenteraad van Baarn en hopen ze dat de Raad van State een gehoor zal zijn voor hun zorgen. Paleis Soestdijk is volgens veel critici een erfgoed van nationaal belang.

Soestdijk is onderdeel van het Nederlands Natuurnetwerk (NNN). De natuur mag in dit netwerk geen schade oplopen. Omdat het lange tijd erg stil is geweest in de bossen rond het paleis, leven er allerlei bijzondere soorten, zoals ringslangen, ransuilen en dassen. De opgestelde beschermingsmaatregelen voor flora en fauna zijn volgens de bezwaarmakers niet goed genoeg. Ook de berekening van stikstofemissies en milieuoverlast door bewoning klopt niet, stellen Natuurmonumenten, de Utrechtse Natuur- en Milieufederatie en Het Utrechts Landschap.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?