1 november is streefdatum om beperkingen op te heffen, social distancing kan in september verdwijnen

Image source - Pexels.com

Mark Rutte en Hugo de Jonge schetsen de veranderingen. Foto: Bart Maat

Nederland streeft ernaar om de resterende coronavirusbeperkingen per 1 november op te heffen als de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames het toelaten, vertelde premier Mark Rutte vrijdag aan verslaggevers.

Daarnaast zal social distancing – de 1,5 meter regel – per 20 september verdwijnen, als overheidsexperts zeggen dat het een verantwoorde stap is om te maken, zei Rutte.

Ook komen er op een gegeven moment tarieven voor de ‘test voor toegang’-controles, als iedereen die zich wil laten vaccineren volledig is beschermd, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Maar, voegde hij eraan toe, er is geen sprake van dat Nederland verplichte vaccinaties invoert.

‘Geen stap is zonder risico’, zei Rutte tegen verslaggevers tijdens de eerste persconferentie sinds juli. ‘We willen niet opnieuw verrast worden’, zei hij, verwijzend naar de toename van infecties in de vroege zomer nadat de meeste beperkingen waren opgeheven, waardoor een paar dagen later grote evenementen en clubs werden omgedraaid.

hogescholen

Zoals eerder gelekt, kunnen universiteiten en hogescholen vanaf 30 augustus social distancing afschaffen, maar mogen er maximaal 75 mensen de colleges bijwonen. Studenten en medewerkers moeten ook een mondkapje dragen als ze zich op de campus verplaatsen en twee keer per week een zelftest doen.

Ook op 20 september zijn mondkapjes niet meer verplicht in het openbaar vervoer en kunnen mensen weer terug naar kantoor. Clubs en discotheken blijven echter gesloten en de overheid werkt aan een speciaal steunpakket om hen te helpen, aangezien de reguliere steun in oktober afloopt, aldus Rutte.

Vanaf 20 september is voor horeca, festivals, sportevenementen, bioscopen en theaters een ‘toelatingstoets’ verplicht als ze meer dan 75 gasten of bezoekers hebben.

Op 17 september wordt besloten of dit allemaal kan doorgaan, op advies van het Outbreak Management Team.

Niet gevaccineerd

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat zoals de cijfers er nu voor staan, 1,8 miljoen mensen zich niet laten vaccineren en dat de kans volgens het OMT groot is dat ze het coronavirus krijgen. ‘Ze krijgen het in hun duizenden, en kunnen zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden’, zei hij.

In een poging om meer mensen aan te moedigen zich te laten vaccineren, zullen mobiele vaccinatiecentra worden gestuurd naar gebieden waar de vaccinatiegraad laag is, en zullen er ook prikken worden aangeboden op scholen en universiteiten.

Het kabinet is echter geen voorstander van het verplicht stellen van vaccinatie, aldus De Jonge. ‘Dat gaan we niet doen. Het is een persoonlijke keuze.’

Vrijheid

Tegelijkertijd zei De Jonge: ‘vrijheid komt met verantwoordelijkheden’, en dat roept de vraag op in hoeverre de vrijheid van de ene persoon de vrijheid van anderen kan belemmeren. ‘Moeten bijvoorbeeld de kosten van de toelatingstoets met iedereen worden gedeeld?’, vroeg hij zich af.

De regering is van plan de gratis tests op een bepaald moment stop te zetten, maar er is nog geen beslissing genomen over wanneer, zei hij, door te betalen voor tests, de regering het minder aantrekkelijk maakt om gevaccineerd te worden.

Eerdere pogingen van ministers om een ​​vergoeding voor tests in te voeren, werden door het parlement ongedaan gemaakt, hoewel het huidige systeem eind augustus afloopt. Maar, zei De Jonge, in september zal iedereen die zich wil laten vaccineren de kans hebben gehad om zich te laten vaccineren en ‘het is niet meer dan redelijk dat je zelf betaalt.’

En op de vraag of een caféhouder mocht besluiten alleen gevaccineerde mensen toe te laten, zei Rutte ‘dit niet op de Nederlandse manier’. ‘Dat zou een zaak zijn voor de rechtbanken, niet voor de regering’, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?