Zorgpremies 2022: vergelijken kan verraderlijk zijn

Image source - Pexels.com


Het is 21 december 2021 – nog 10 dagen om iets aan je zorgverzekering voor 2022 te doen. Tijd zul je nergens naartoe, dus kun je thuis gezellig met je geldzaken aan de slag.

Stappenplan nog niet voltooid

Hoe ver ben jij uiteindelijk met jouw keuzes rondom je zorgpolis voor volgend jaar? Je weet wel – die stappen die nodig zijn om een ​​weloverwogen beslissing te nemen? Ik zet ze nog even op een rij voor je:

  1. Check de zorgpolis die ooit opknapt – Zorgpolis voor 2022 binnen? Dan kun je van start!
  2. Bepaal wat voor zorg je verzekerd wilt hebben – Zorgverzekering 2022: wat zal ooit verzekeren?
  3. Grind per eigen risico – Eigen risico zorgverzekering: best wel krom
  4. Vergelijk zorgpremies
  5. Check de keuzevrijheid
  6. Neem een ​​beslissing
  7. Vraag je nieuwe zorgverzekering aan (of niet)

Waarom waren we gebleven? Ik ben voor onze eigen zorgverzekering behoorlijk laks geweest, maar afgelopen weekend heb ik toch wat knopen doorgehakt door stap 4 te zetten. Stap 1 tot en met 3, daar had ik jullie al in meegenomen (zie de blogtitels bij de stappen hierboven).

Fase 4: zorgpremies vergelijken

Deze stap kan makkelijk zijn, maar ook heel makkelijk. Eerder zijn wij van een eenvoudige keuze overgestapt naar de collectieve zorgverzekering van manlief. De VGZ-polis start in 2022 behoorlijk in premie en ik ben niet alleen overtuigd van de waarde ervan. Ik daarover kan bewust ga ik premies verkopen.

Zorgpremies 2022 vergelijken

Dekking aanvullende verzekering de extra premie waard?

In stap 1 kon ik goed zien dat mijn verzekering behoorlijk uitgebreid is qua aanvullende dekkingen, maar daardoor ook behoorlijk prijzig. En wat heb ik nu helemaal gebruikt van die uitgebreide aanvullende dekking? Nieuwe bril met beperkte vergoeding, paar keer fysio en paar keer chiropractor (zonder resultaat). Of dat nou de extra premie waard is geweest … waarschijnlijk wel, maar dat is wel een onderzoekje waard.

Maximaal eigen risico kost geld

De rest van de zorg die ik helaas heb moeten krijgen in 2021 veel op de basisverzekering, resulterend in mijn keuze voor het maximale eigen risico dit jaar geld heeft kosten in plaats van opgeleverd. Het zij zo, het risico dat Heb ik bewust nam. Ook ben ik binnen de basiszorg tegen een aangelopen klinknagel contracteerd was en daardoor voor 70% worden betaald. Ook interessant om een ​​keer mee te maken.

Aandachtspunten voor vergelijking zorgpremies 2022

kortom: ik heb wel wat doelen voor mijn vergelijking. Welke van geen aanvullende verzekering, en hoe uitgebreid dan? Ik had de beslissing nog niet genomen en wilde die laten vergeten van de gevolgen voor de premier in 2022. Dat zijn vergelijkingen!

Premies vergelijken kan verraderlijk zijn

Het vergelijken van de premies kan verraderlijk zijn. Zo zijn er budgetverzekeringen maar heel weinig bieden voor aanvullende dekkingen. De eerste gedachte is dat ooit de moet overslaan dan ooit de dekking wel wil meenemen.

Zonder aanvullingen kan basisverzekering veel goedkoper

Maar dan ontdek je dat je door die dekking toch niet mee te nemen een véél goedkopere basis kunt afsluiten. Dat voordeel kan de beslissing rondom die aanvullende dekkingen toch weer doen wankelen.

Ik doe zelfs een voorbeeld.

Welke van geen aanvullende zorgverzekering?

Dekking voor brillen – daarvoor wil je een aanvullende verzekering afsluiten. Op basis van overeenkomsten vallen verschillende verzekeringen af. Afhankelijk van de prijs van bijvoorbeeld op jaarbasis € 1.800, met een maximum prijs van € 300. Bij echt betaal elk dan € 500 voor de Vergoeding van maximaal € 300. Klinknagel heel goedkoop dus.

Binnen de aanvullende verzekering is meestal nog meer zorg gedekt dan alleen die bril. Het kan dus prima zijn dat ooit hij wauwt gunstig. Maar gebruik je alléén de brillenvergoeding, dan had je ooit beter voor de basisverzekering zonder aanvulling aanvulling.

Premieverschil met goedkopere verzekeraars

Het gaat om de premie die niet alleen voor aanvullende verzekeringen geldt, maar ook om het premieverschil met goedkopere verzekeraars deze dekking. Dat premieverschil is niet niks.

De basisverzekering in onze VGZ polis inclusief collectiviteitskorting comt in 2022 voor 2 personen met maximaal eigen risico neer op een premie van € 2.491. De volgende basispolis zijn meer dan € 300 goedkoper. Dat verschil neem ik dus mee in m’n keuze om wel of niet uitgebreid aan te vullen te verzekeren. Wil je de aanvullende premie op zich valt eigenlijk reuze mee, maar het premieverschil met de goedkope basispolissen is groot.

‘Oh, het is toch verzekerd’

Ik betrap mezelf ooit op de gedachte ‘ach, is verzekerd dus waarom niet?’. Dat kan het effect zijn van een uitgebreide aanvullende zorgverzekering: dat je zorgdiensten gaat verliezen je eigenlijk niet 100% vindt dat het zinvol is.

Wil je goed, je bent ervoor verzekerd dus het kost je niet of nauwelijks direct geld. De gedachte stoort me bij mezelf … weende dat ik nog vrij weinig ben in dat soort gedrag, onnodig hoog zijn veroorzaakt dit vaak geboorte. uiteindelijk kost het heel Nederland geld.

Keuze qua dekking op eigen risico

Met the talking com ik voor komend jaar toch weer uit op een goedkope basisverzekering met alleen een basale aanvullende dekking voor standaardkosten. Met betaling per jaar en voor alleen het gecommitteerde eigen risico, voor manlief het maximale eigen risico. Als we naar de fysio moeten betalen, moeten we dat wel zelf.

Dief van eigen portemonnee

Waarom voor mezelf niet ook maximaal, zoals de afgelopen jaren? Gemakkelijk. Omdat mijn klachten waarvoor ik veel onderzoek heb gehad dit jaar nog niet weg zijn … nieuwe stappen ondernomen weer eigen risicokosten. Ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik dan het maximale eigen risico zou nemen.

Check Zorgcontracten

Wat ik als laatste nog moet doen is kijken naar de gecontracteerde zorgverleners. Ben nu dus concreet tegen niet-gecontracteerde zorg aangelopen en dat voel je direct in je portemonnee. Zoals ik dat kan gebruiken: graag natuurlijk. Dat wil niet zeggen dat een naturapolis niet goed genoeg is – zoals de naturapolis maar wel bijvoorbeeld alle ziekenhuizen gecontracteerd heeft. Stap 5 dus: m’n keuzevrijheid check! Ik heb nog 10 dagen – dat moet wel lukken …


Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?