Vergeet niet wanneer uw kind 18 wordt!

Image source - Pexels.com


Mijn oudste wordt volgend jaar 18. Niet dat ik het niet weet, maar het stond weer in de schijnwerpers na zijn tandartsbezoek vorige week. Hij kwam thuis met de mededeling dat hij twee nieuwe afspraken had gemaakt: één in het voorjaar en één in oktober.

Maak een date als je 18 wordt!

Ik dacht meteen: ja natuurlijk, want eind oktober is hij jarig. Daarna is de tandarts niet meer gratis voor hem…dan moet hij zelf ook een zorgverzekering hebben!

Zorgverzekeringen vergelijken

Ziektekostenverzekering

Ik dacht meteen aan onderwerpen als loondoorbetaling, die hij ook kan aanvragen. En dat we moeten kijken of hij nog belasting kan terugkrijgen van zijn baan in de supermarkt. Oh, vraag studiefinanciering aan!

Ziekteloon berekenen

MBO-studenten lopen veel geld mis

En wat heb ik net gelezen: ‘MBO-studenten missen veel geld’ – de uitkomst van een onderzoek van het Nibud. Mijn zoon zit op de middelbare school – dat is Mbo.

Ziektegeld, belastingteruggave & studiefinanciering

En waarom lopen mbo-studenten veel geld mis, blijkt uit dit onderzoek? Omdat ze vaak geen ziekengeld en belastingteruggave krijgen. Daarnaast blijkt dat de beurzen niet optimaal worden benut – met name mbo-leerlingen van niveau 1 en 2 lopen geld mis.

Onwetendheid bij adolescenten en ouders

Wat een schande … ongetwijfeld heeft het allemaal te maken met onwetendheid. Niet alleen met de jongeren zelf, maar ook met hun ouders. Ik denk niet dat mijn zoon het snel zal oppikken. Ik moet hem echt helpen en dat is maar goed ook – gelukkig weet ik de weg. Maar jongeren, van wie de ouders niet precies bekend zijn met de mogelijkheden en regels, kunnen in hun financiële leven direct achterop raken.

Financiële problemen

Help de mensen om je heen!

Daarom schrijf ik er graag iets over in de hoop dat het mensen bereikt die er anders niet aan zouden denken. Ik weet echter ook dat de kans dat je dit leest niet zo groot is. Dus ik zou zeggen, kent u mensen bij u in de buurt waarvan u vermoedt dat ze overheidsgeld mislopen? Gewoon vragen! Misschien kan jij ze helpen met aanvragen?!

Informatie is er…

Het is niet dat je het niet weet. U krijgt brieven van de overheid, zorgverzekeraar en DUO over wat er verandert als uw kind 18 wordt. Ook op allerlei soorten websites kun je veel vinden zoals: B. op Nibud.nl:

Meerderjarig - informatie op Nibud.nl

Informatie op Nibud.nl

… maar komt niet altijd aan

Deze informatie komt echter niet altijd aan. De letters doen dat meestal wel, maar dat betekent niet dat ze gelezen zullen worden. Of misschien geopend en gelezen, maar niet begrepen. Of begrepen maar niet onthouden. Of gewoon niets gedaan, wat weer waarschijnlijk te maken heeft met “niet begrepen”. Want geld laat je toch niet bewust rondslingeren (voor je kind), toch?

Iedereen verliest elke dag geld

Op een gegeven moment denk ik tegelijkertijd: we laten natuurlijk allemaal elke dag geld achter. Of geven we te veel uit – wat hetzelfde is in het resultaat: je komt te kort of hebt minder dan het zou kunnen zijn. Slechts een paar voorbeelden:

  • de verzekering die goedkoper kan
  • de energierekening, die kan worden verlaagd bij het overstappen
  • de hogere spaarrente bij een andere bank
  • de boodschappen die in een andere supermarkt goedkoper zijn
  • besteden aan dingen die je niet echt nodig hebt
  • de lening die u elders tegen een lagere rente kunt afsluiten

Overheidsgeld … regel het maar!

Maar geld achterlaten dat je makkelijk (terug) kunt krijgen van de overheid voelt anders. U hoeft niets te missen, vergelijken of overstappen (met de mogelijkheid dat u er achteraf spijt van krijgt), niet verder … het is gewoon geld dat u kunt krijgen. Maar dat moet je even duidelijk maken!


Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?