Trakteer influencers veel te lief

Image source - Pexels.com


Veel in het nieuws vandaag: De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zei iets over finfluencers. Als ik naar de inhoud van het verslag kijk, heb ik sterk de indruk dat ze te vriendelijk worden behandeld.

Vorige maand schreef ik de blog Influencer & Cryptoscams: waarschuw je kinderen! Ik was meer bezig met de crypto-zwendel dan met de finfluencers, dus laat me nu iets meer zeggen over de laatste.

Wat is een beïnvloeder?

Mooi woord waarin finance en influencer samensmelten. Financiën – het gaat dus om geldzaken. En influencers zijn mensen met invloed, invloed. Mensen die anderen beïnvloeden – vooral als het om geldzaken gaat.

Influencer op sociale media

Influencer…

De term ‘influencer’ wordt vooral gebruikt voor mensen die een groot bereik hebben op de verschillende social media platforms (met name Instagram en YouTube) en zo de beslissingen van grote groepen mensen kunnen beïnvloeden.

Het is nu zelfs een officiële vorm van marketing geworden: “Influencer Marketing”. Daarnaast “zetten bedrijven influencers in om hun doelgroep te bereiken en te activeren”. Meestal om iets te verkopen, soms voor een ander doel.

… in geldzaken

De finfluencers zeggen ook dingen over geldzaken. Daar is niets mis mee als de persoon die dingen zegt echt weet wat hij doet. En er is geen persoonlijk financieel advies, want dat mag niet zonder de juiste machtiging.

Influencers hebben veel invloed

Er zijn nogal wat van deze influencers, groot en klein. Vooral bij deze groep – en dus ook bij jongeren – is beleggen in crypto’s populair. Ze zijn snel overtuigd door de online verhalen van de influencer, die zij als expert zien, maar die niet per se de opleiding en ervaring heeft om expert genoemd te worden.

Geld van influencers is belangrijk

Minder streng in de regels

Mijn 15-jarige zoon heeft immers onlangs aangekondigd dat hij graag wil gaan investeren in crypto’s. Nadat hij het had afgezwakt tot “aandelen” – door te zeggen dat hij iets met cryptomunten kan doen als hij me kan uitleggen hoe deze wereld werkt – bleek dat hij als minderjarige nergens zelfstandig in aandelen kon beleggen. Eerlijk gezegd weet ik niet of dit ook geldt voor crypto-investeringen. Deze platformen mogen minder streng zijn in de regels.

Regels die worden overtreden

Over regels gesproken, veel influencers blijven ze overtreden. Zoals?

  • ze doen aanbevelingen waarin ze zelf belang hebben
  • Ze geven financieel advies zonder vergunning
  • ze bevelen risicovolle producten aan, soms van niet-erkende leveranciers
  • zij ontvangen bemiddelingskosten die onder het provisieverbod vallen

Aanpak van de AFM

De AFM is de toezichthoudende autoriteit voor financieel adviseurs in Nederland. Je zou zeggen: kijk eens goed naar deze influencers, toch? Maar nee, dat gebeurt niet. De AFM heeft hen “op de regels gewezen”. Ook de toezichthouder zegt: “De activiteiten van influencers blijven de komende tijd stevig op de radar van de AFM staan.”

Informatie voor influencers

Ze maakten zelfs een animatie voor influencers:

Leuk Jip en Janneke level, deze video. Persoonlijk vind ik dat de meeste influencers niet zo kinderachtig behandeld hoeven te worden – maar goed.

Regels voor ‘Invloeden’

Op de website van de AFM worden de regels van de “beïnvloede” activiteit nader toegelicht. Het is een duidelijk verhaal, zoveel is zeker. De indruk ontstaat dat de AFM het idee heeft dat finfluencers per ongeluk doen wat ze doen, niet wetende wat wel en niet mag. En misschien is het dat ook.

Bewust regels overtreden

Ik ben er echter van overtuigd dat sommigen van hen de regels goed kennen (niet voor niets gebruiken ze de disclaimer dat ze “geen financieel advies geven”… dan weten ze dat het niet mag. Online cursussen en Q&A zeiden dingen) dat kan worden omschreven als advies.

Wij houden je in de gaten

Het lijkt erop dat de AFM hen het voordeel van de twijfel heeft gegeven en is begonnen met het informeren en afhandelen van ongeoorloofde zaken. De volgende stap is dat ze de activiteiten van de influencers nauwlettend in de gaten houden… ‘We’re watching you!’.

Mensen onder de microscoop - we houden je in de gaten!

Tussenpersoon op de hoek

Toch vind ik het contrast met de tussenpersoon op de hoek best ontroerend. Hij moet zich aan veel regels houden en zal hard worden behandeld als hij dat niet doet. Terecht, het is niet dat ik het daar niet mee eens ben. Alleen zo’n kleine broker bereikt veel minder mensen dan een finfluencer met duizenden volgers op Instagram of YouTube.

Ik kan me niet verschuilen achter ik wist het niet

Het verschil is natuurlijk dat de intermediair pas aan de slag kan met de juiste licentie en diploma’s. En wie het diploma heeft, moet ook alle regels kennen. Je kunt je dus niet verschuilen achter ‘ik wist het niet’. De toezichthouder kan daardoor sneller ingrijpen met echte maatregelen in plaats van filmpjes en informatie over de regels.

Zijn wij ook influencers?

Een logisch idee is dat we met HomeFinance ook tot de finfluencers behoren… Zo zie ik ons ​​niet omdat we nauwelijks publiek hebben op social media. Voor zover ik weet zijn wij niet als zodanig aangesproken door de AFM. Overigens heeft HomeFinance ook een vergunning. En… wij geven echt geen advies. Veel informatie, vaak met een mening. Alles om u te helpen uw eigen beslissingen te nemen.

Je kunt ook veel informatie krijgen in onze updates

Krijg jij deze handige e-mails al in je inbox?

Word nu lid


Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?