SPAC – wat is het dan?

Image source - Pexels.com


SPAC – plotseling zie ik deze term op verschillende plaatsen verschijnen. Er gaat ergens een belletje rinkelen dat het over beleggen gaat, maar wat nog meer? Ik heb geen idee wat dat precies is en hoe het werkt. Dus ik ga op onderzoek uit…

SPAC = voertuig voor speciale doeleinden voor acquisitie

Als je weet waar het acroniem voor staat, ben je een heel eind gekomen. Special Purpose Acquisition Company, dat is waar SPAC voor staat. Bijzonder overnamebedrijf. Met andere woorden, het is een bedrijf dat naar de beurs gaat om later geld in te zamelen – met een specifiek doel, met name acquisities. Het bedrijf dat naar de beurs gaat, heeft geen eigen bedrijf, daarom worden SPAC’s “blanco chequebedrijven” genoemd.

zakgeld

Er wordt niet veel gezegd over de plannen van het bedrijf op het moment dat het naar de beurs gaat. Wel is er een termijn waarbinnen het ingezamelde geld moet zijn gebruikt (vaak 18 tot 24 maanden). Lukt dit niet, dan wordt het – echter onder aftrek van de kosten – vergoed.

Waarom investeren in SPAC?

Waarom zou je dan investeren, is de eerste vraag die bij je opkomt? Als ik het goed begrijp, gaat het om kansen en vertrouwen.

kansen

Een van de voordelen van SPAC’s is de mogelijkheid om te investeren in interessante start-ups. Bedrijven die nog niet beursgenoteerd zijn maar een mooie toekomst tegemoet gaan. Als u vóór de IPO zelf wilt beleggen, dan is het vaak te laat. Als particuliere belegger heeft u weinig kans om naar de beurs te gaan (IPO – Initial Public Offering).

Beurs

vertrouwen

Daarnaast draait het bij een SPAC om vertrouwen. Door het gebrek aan informatie kun je niet objectief beoordelen of de investering een verstandige beslissing is. Vertrouw dus op het management van de SPAC – de kennis en vaardigheden van deze mensen. Wat niet slim is: investeren in een SPAC omdat sommige beroemdheden dat zo noemen. Dat schijnt nogal eens te gebeuren… bekende mensen die individuen misleiden om niet altijd verstandig te investeren. Van de crypto-zwendel waar ik eerder over blogde – SPAC’s worden ook regelmatig gedragen door beroemde geesten.

Hoe werkt zo’n SPAC-investering?

OK … dus hoe werkt het dan? De SPAC – eigenlijk een lege huls – gaat naar de beurs en brengt een berg geld binnen. Dit geld wordt opzij gezet, vaak in een trust. De directie van de SPAC gaat vervolgens aan de slag om interessante overnamekandidaten te vinden en met hen te onderhandelen.

Overname goedkeuren

Indien een dergelijke overname wordt overeengekomen, is het aan de aandeelhouders van SPAC om de overname goed te keuren. Als investeerders de overname afwijzen, begint het management opnieuw. Lukt de overname niet binnen de gestelde termijn, dan krijgen de investeerders het grootste deel van hun geld terug.

Keuze na overname

Als de aandeelhouders akkoord gaan, vindt de overname plaats. Dit betekent dat het overgenomen bedrijf onmiddellijk naar de beurs gaat – dit bespaart een dure en gecompliceerde normale IPO. De SPAC-aandeelhouder kan dan kiezen uit drie opties:

  1. Aandelen houden
  2. Aandelen verkopen
  3. Retouraandelen – ze krijgen de intrinsieke waarde (NIW) uitbetaald

Nadelen en risico’s

Het is allemaal erg vereenvoudigd, maar er komt iets meer bij kijken. Ik probeer nieuwe onderwerpen altijd te herleiden tot een simpele basis voor mezelf – anders zie ik door de bomen het bos niet meer. Wat ik hierboven schrijf kan behoorlijk aantrekkelijk zijn, vind je niet? Natuurlijk zijn er ook nadelen en risico’s verbonden aan het investeren in een SPAC.

Veel onzekerheid

Ik denk dat het belangrijkste is het gebrek aan duidelijkheid. U investeert uw geld in een bedrijf zonder zaken, u weet niet waar u heen moet. Ook de kosten die gemoeid zijn met het vinden van een over te nemen bedrijf zijn onduidelijk. Zoals ik al zei: het gaat echt om vertrouwen in de oprichter van de SPAC (de ‘sponsor’). Dat ze een hoog niveau van marktkennis heeft, de juiste kandidaat voor de overname vindt en geen exorbitante kosten maakt.

onzekerheid

Weinig transparantie

Niet alleen is er weinig duidelijkheid over de SPAC zelf. Het bedrijf dat wordt overgenomen door een SPAC hoeft lang niet zoveel inzicht in cijfers en papieren te bieden als een normale beursgang. Dit brengt het risico met zich mee dat ze een te optimistisch beeld hebben van de prestaties en toekomstperspectieven of zelfs balansfraude.

Aandelen, aandelen en warrants

Om het nog erger te maken, hebben we het niet alleen over aandelen in SPAC’s. We hebben het over ‘aandelen, aandelen en warrants’. U kent waarschijnlijk aandelen (anders zou u dit niet lezen), maar aandelen en warrants kunnen vragen oproepen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook heb moeten opzoeken wat warrants waren, en eenheden zeggen me heel weinig.

Wat zijn warrants?

Eerst de arrestatiebevelen. Dit geeft u het recht om gedurende een bepaalde periode aandelen te kopen of te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Dat lijkt een optie – waar jij misschien iets van weet? Het verschil is dat u niet short kunt gaan op warrants – het maximale dat u kunt verliezen op warrants is uw belegging. Net als bij opties worden odds gebruikt om te speculeren op prijsstijgingen of -dalingen.

Citaten

En eenheden?

In het SPAC-land betekent één eenheid een pakket met één aandeel en één warrant. Dit is interessant omdat je als belegger dan het aandeel op het x-moment kunt verkopen en de warrant laat staan ​​- met de kans dat je er toch nog een mooie winst mee maakt.

Geen nieuw fenomeen

Ik denk dat ik de essentie van de SPAC onder controle heb … in ieder geval heb ik nu een redelijk goed idee van wat het is en hoe het werkt zonder alle details te kennen. SPAC’s zijn overigens geen nieuw fenomeen in de beleggerswereld, er wordt al een jaar of twee regelmatig over geschreven. Zelf heb ik echter nooit de behoefte gevoeld om mee te doen. Dus tot vandaag. Weer wat geleerd! Wilt u meer weten… de Binck Bank gaat bijvoorbeeld de diepte in.


Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?