Prognose woningmarkt en hypotheekrente 2022

Image source - Pexels.com


Nog een paar dagen en het jaar 2021 is voorbij. Allereerst wens ik jullie allemaal een gelukkig en vooral gezond 2022!

Tussen Kerst en Oud en Nieuw denk ik dat het een goed moment is om terug te kijken op het afgelopen jaar en naar het volgende te kijken. Aangezien ik vooral over de woning- en hypotheekmarkt schrijf, zal ik ook met jullie delen wat ik verwacht qua huizenprijzen en hypotheekrentes in 2022. Het blijft natuurlijk koffiedik, maar het is altijd leuk om een ​​voorspelling te hebben voor volgend jaar!

Ik ben benieuwd wat je volgend jaar kunt verwachten. Dus plaats je voorspelling in de reacties onder dit artikel!

Hypotheekrente 2021 en 2022

Per saldo is de hypotheekrente in 2021 heel licht gedaald, zo blijkt uit onderstaande grafiek.

Overzicht van de ontwikkeling van de hypotheekrente in 2021

Bron: Homefinance.nl – Laagste hypotheekrente per rentevaste periode

De hypotheekrente ligt momenteel net boven de laagste tarieven ooit. Dankzij de lage hypotheekrente hebben veel mensen het afgelopen jaar hun hypotheek oversluiten. De belangrijkste keuze viel op hypotheken waarbij de rente voor een lange periode vastligt. Vooral de vaste rente van 20 jaar is de laatste tijd erg populair (gekozen voor meer dan 50% van de hypotheken!).

Hypotheekrenteprognose 2022

Ik verwacht dat de hypotheekrente in 2022 gaat stijgen. Maar ik denk niet dat deze stijging significant zal zijn: ik hou het op een maximale stijging van 0,5%.

Vergelijk de huidige hypotheekrentes

Huizenprijzen in 2021 en 2022

Ook in 2021 zullen de huizenprijzen zeer snel stijgen. Over het hele jaar 2021 komen we eindelijk uit op een gemiddelde stijging van zo’n 20% ten opzichte van 2020. Je zou verwachten dat deze nogal extreme prijsstijging potentiële kopers zou afschrikken en extra verkopers zou aantrekken. Maar niets is minder waar: er is nog steeds veel meer vraag dan aanbod op de woningmarkt. Sterker nog, de huizenmarkt droogt langzaam maar zeker helemaal op.

Door deze ontwikkeling is er een zeer onaangename trend, namelijk het overbieden van huizen. Ik heb het niet alleen over bestaande panden, waar de vraagprijzen flink worden overschreden, maar ook over nieuwbouw en zelfs huurwoningen.

Overbieding bestaande appartementen

Slechts een paar recente voorbeelden van het overbieden van bestaande huizen zoals ik de afgelopen maand van klanten heb ontvangen:

Maassluis
– Huis te koop voor 340.000 euro
– Verkocht voor 400.000 euro
– Er is nog 150.000 euro te renoveren…

Boskoop
– Huis te koop voor 550.000 euro
– Verkocht voor 620.000 euro

Rijp
– Vastgoed te koop voor 935.000
– Verkocht voor 1.200.000 euro

In dat laatste geval lag het bod 265.000 euro boven de biedprijs. Ik ben veel gewend, maar zelfs ik sta er versteld van.

Overbieden van nieuwe gebouwen en huurwoningen

Helaas zijn de nieuwe gebouwen en zelfs de huurappartementen nu vlakbij. Tegenwoordig wordt er ook meer gevraagd van nieuwe woningen. En dit spel wordt soms ook gespeeld op huurwoningen. Ik denk dat dit allemaal te ver gaat. Dat kan en moet je ook niet willen. Helaas kan en kan het niet worden verboden.

Tijd om in te grijpen!

Ik denk dat het in 2022 tijd is voor serieuze actie van de dames en heren in Den Haag. De huizenmarkt is helemaal naar de kloten. Dit gaat de komende jaren voor grote problemen zorgen. Alle ouders in Nederland met kinderen zullen zich grote zorgen maken over deze ontwikkeling. Kunnen uw kinderen in de toekomst nog een huis kopen?

Prognose huizenprijzen 2022

Ik denk dat de hierboven geschetste trend zich doorzet in 2022 en volgend jaar een heel slecht jaar wordt voor de woningmarkt. De huizenprijzen zullen in 2022 blijven stijgen. Ik ga ervan uit dat de gemiddelde woningprijs voor een bestaande woning 500.000 euro zal zijn. Dit betekent dat de gemiddelde prijs voor nieuwbouw 580.000 euro is.

Ik verwacht niet dat de hypotheekrenteverhoging die ik voorspel veel invloed zal hebben op de huizenprijzen. De huizenmarkt is te onevenwichtig (oververhit) voor een kleine renteverhoging om potentiële kopers af te schrikken.

Ik wil waarschuwen dat er zeker een tijd komt dat de huizenprijzen weer gaan dalen. Dit betekent dat mensen die in deze tijden een huis kopen, kans hebben op een huis dat over een paar jaar onder water staat. Huiseigenaren die in 2022 willen kopen, moeten dit scenario zeker in gedachten houden!

Op de hoogte blijven van hypotheekrentes en ontwikkelingen op de woningmarkt?

Ontvang onze gratis maandelijkse nieuwsbrief!

Word nu lid


Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?