Nog steeds belastingvorderingen?

Image source - Pexels.com


Soortgelijk! Op het laatste moment voor kerst deed de Hoge Raad een harde uitspraak… de uitspraak dat de belastingdienst geld moest terugbetalen. Het gaat om vermogenswinstbelasting, de belasting die u betaalt over uw vermogen in box 3. Een belastingplichtige heeft dit aangevochten voor de Hoge Raad en heeft gelijk: de belastingdienst moet te veel betaalde belastingen terugbetalen.

oordeel van de rechter

Fictieve retourzending buiten gebruik

Het was al duidelijk dat de rechters moeite hadden met het belasten van valse aangiften. Het ging niet alleen om een ​​specifieke terugbetaling, maar om een ​​bevel aan politici om het systeem te veranderen.

Regeerakkoord: belasting over werkelijk inkomen vanaf 2025

Deze verandering is praktisch begonnen, maar is nog lang niet gerealiseerd: het regeerakkoord spreekt van 2025 als het jaar waarin de belasting wordt ingevoerd op basis van het werkelijke inkomen.

Het duurt lang!

2025? Dat duurt nog 4 jaar! Of nou ja, dan 3 – want volgende week begint 2022. Maar goed. Als u drie jaar wacht voordat u dit doet, moet u nog drie jaar belasting betalen over aangiften die u niet hebt gedaan. Tenminste niet als uw geld grotendeels op één of meerdere spaarrekeningen staat.

Vermogensbelasting – hoe werkt het?

Even opfrissen: In box 3 betaalt u vermogensbelasting, of beter: over uw spaar- en beleggingsrendement. Alleen dan gaat het niet om het werkelijke rendement dat je krijgt, maar om een ​​fictief rendement.

fictieve terugkeer

Dit fictieve rendement is een door de overheid vastgesteld percentage. Dat was een tijd slechts 1 procent (4% was de standaard), maar is later aangepast naar een percentage dat afhangt van de grootte van je vermogen. Uitgangspunt is een standaardverdeling tussen sparen en beleggen, waarbij aan beide een standaardrendement wordt toegekend.

Belastingen zijn veel hoger dan rente

Tegen deze manier van belastingheffing is lange tijd geprotesteerd. Mensen die hun geld niet willen investeren, geven nogal wat op – vooral degenen die veel hebben gespaard. Bedenk eens: als u meer dan 50.000 euro spaart, moet u over het meerdere belasting betalen.

Belasting in box 3

Over de eerste € 50.000 boven de belastingvrijstelling betaalt u dit jaar 0,589% belasting. Stel u heeft € 100.000 – dan betaalt u € 294,50 belasting in box 3. Dat is 0,0294% van het totaalbedrag. Over € 100.000 betaalt u zelfs 1,395% effectieve vermogensbelasting. En als klap op de vuurpijl: meer dan een miljoen euro aan activa, dat wordt 1,7639%.

Rente op spaarrekening

Dat zou niet zo’n groot probleem zijn als je 2% rente had, maar die rente … het is hooguit 0,3% als je het opzegbaar wilt houden. En wilt u dat deze gedekt wordt door de Nederlandse Spaargarantie? Dan kom je niet verder dan … 0,02%, tenzij je al een zichtrekening hebt bij LeasePlan Bank.

Actuele rente op spaarrekeningen

Rente op storting

Als u ervoor kiest om te storten, kunt u iets meer rente krijgen. Alleen: om deze 1,395% belasting te overschrijden, moet u deze 10 jaar in Estland of Portugal bevriezen. Lijkt me op dit moment geen logische keuze.

Huidige deposito rente

Geld besparen kost geld

Kortom: als u spaart, geeft u gewoon meer geld dan de belastingvrijstelling. U moet meer aan de belastingdienst betalen dan de rente die u van de bank krijgt. Dat kan niet de bedoeling zijn – ik denk dat iedereen het er al lang over eens is.

Krijg je nu belasting terug?

De grote vraag is natuurlijk wat er gebeurt nadat de Hoge Raad de Belastingdienst de opdracht geeft om een ​​belastingbetaler ‘herstel’ aan te bieden. In het Nederlands: De Belastingdienst moet deze man de teveel betaalde belasting terugbetalen.

Is een actief bezwaar vereist?

Wat betekent dat voor jou en mij? Krijgt iedereen die de afgelopen jaren belasting heeft betaald in box 3 geld terug? Of alleen de mensen die tot nu toe bezwaar hebben gemaakt? Heeft het zin om nu als wiedeweerga bezwaar te maken? Of ben je daar te laat mee?

Benieuwd wat er gaat komen

Natuurlijk heb ik de antwoorden op deze vragen niet voor je. Ik ben echt opgewonden om te zien waar dit heen gaat. Als het gemakkelijk zou zijn om belasting te heffen over het werkelijke inkomen, denk ik dat dat al lang gedaan zou zijn. In het regeerakkoord hebben ze nog een paar jaar nodig, dus zo simpel ligt het natuurlijk niet.

Beleggers minder blij

En dat begrijp ik. Het gaat niet alleen om belastingbetalers die alleen maar spaargeld hebben. Investeren in alle mogelijke vormen maakt het veel moeilijker. Beleggers die overigens veel minder tevreden zullen zijn met de aanpassing van de heffing – omdat er per saldo relatief weinig belasting op beleggingen is betaald, denk ik.

Meer belasting betalen?

Moeten beleggers achteraf belasting betalen als spaarders belasting terugkrijgen? Ik denk niet dat het weer zo zal werken. Het is echter te verwachten dat beleggers na de invoering van de belasting meer zullen betalen op basis van het werkelijke rendement dan recentelijk. Het hangt natuurlijk af van het rendement op uw investering.

Wil je dat we je op de hoogte houden?

Mis onze spaarupdate niet!

Word nu lid


Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?