Maximale hypotheek in 2022 voor particuliere leasing fors lager


Het is 2,5 jaar geleden dat je de nadelen van particulier huren kon lezen in mijn blog “Privé huren: let op de nadelen”. Ook kon je lezen dat de maximale hypotheekberekening voor een lopende onderhandse lease beduidend lager ligt. Deze berekening wordt vanaf 1 april 2022 aangepast, zodat er nog meer rekening wordt gehouden met een particulier huurcontract.

Dus als u een woning wilt kopen of een bestaande hypotheek wilt oversluiten, is het raadzaam eerst de hypotheek te regelen en pas daarna een onderhandse huurovereenkomst te sluiten. Anders kan de private lease de reden zijn waarom de hypotheek er niet komt…

Particuliere leasing populair

Private leasing betekent dat u een auto particulier leaset. Cijfers tonen aan dat er vraag is naar private leasing. Sinds 2016 is het aantal contracten gestegen van 64.000 naar 214.000. Private leases worden doorgaans afgesloten voor een periode van 4 of 5 jaar. Wil je tussentijds onder het contract uit, dan kun je je portemonnee tevoorschijn halen. In veel gevallen moet er ook een boete worden betaald.

Lees ook:  Nog steeds belastingvorderingen?

Maximale hypotheek omlaag

De private lease bedraagt ​​65% van het maandtotaal als schuld/tegoed in de maximale hypotheekberekening. Dit betekent dat 2% van dit bedrag als financiële verplichting in de berekening van de maximale hypotheek gaat. Er wordt geen rekening gehouden met de duur van het contract. Bij een maandbedrag van 500 euro (looptijd 5 jaar) is de totale uitkering 30.000 euro. Het BKR geeft dan een bedrag van 19.500 euro aan. Een bedrag van 4.680 euro (2% van 19.500 x 12) wordt dan gebruikt om de financieringsvergoeding te berekenen.

Een rekenvoorbeeld:

  • Inkomen man 40.000 euro
  • Inkomen vrouw 30.000 euro
  • Prime tarief 1,6%
  • Private lease kosten: 500 euro per maand (looptijd 5 jaar)
  • Maximale hypotheek zonder private lease: 366.731 euro
  • Maximale hypotheek voor particuliere leasing 255.283 euro

De maximale hypotheek is daardoor beduidend lager dankzij de huidige private lease.

Bij HomeFinance.nl kunt u online de maximale hypotheek berekenen. Indien u een private lease mee wilt nemen in deze berekening, dient u in bovenstaand voorbeeld het bedrag van 19.500 in te vullen onder “Schuld”.

Lees ook:  SPAC - wat is het dan?

Bereken online de maximale hypotheek

Wijziging privé lease april 2022

Vanaf april 2022 verandert er iets in de regels voor maximale hypotheekberekening en private lease. Vanaf nu staat 65% niet meer bij het BKR vermeld, maar de volle 100%. De gevolgen zijn dan enorm.

Laten we het bovenstaande voorbeeld nemen, dan is het bedrag dat als “schuld” moet worden meegerekend in de maximale hypotheekberekening 30.000 euro! Een bedrag van 7.200 euro (2% van 30.000 x 12) wordt dan gebruikt om de financieringslast te berekenen.

Geen zorgen: de maximale hypotheek is nog steeds 195.272 euro. De private lease zorgt ervoor dat deze mensen zo’n 170.000 euro minder kunnen lenen!

Enorme gevolgen voor hypotheekaanvragen

Als deze mensen een woning willen kopen, is de kans groot dat ze die door de private lease-overeenkomst vergeten. Ik hoop dat de private leasemaatschappijen hun klanten heel goed informeren over wat er werkelijk speelt in een private lease. Als iedereen goed geïnformeerd is, hebben de private leasemaatschappijen een probleem. Vanaf april 2022 sluit je minder contracten.

Lees ook:  Vergeet niet wanneer uw kind 18 wordt!

Niet alleen autolease

Het is altijd raadzaam om goed na te denken voordat u een huurovereenkomst aangaat. Het leasen van iets (zoals een cv-ketel) wordt steeds populairder. Velen weten echter niet dat het contract als tegoed bij het BKR is opgenomen.

De financiële gevolgen als er achteraf een hypotheek moet worden afgesloten kunnen dan ook erg groot zijn…


Plaats een reactie