Huizenprijzen 20% hoger – gelijk aan record 2000

Image source - Pexels.com


De huizenprijzen waren in november maar liefst 20,1% hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging komt overeen met het niveau van februari 2000, de hoogste gemeten stijging sinds het begin van deze statistieken in 1995.

Recordstijging vastgoedprijzen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit cijfer gepubliceerd op basis van onderzoek van het CBS en het kadaster. Dit heeft gevolgen voor de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in Nederland.

Enorme stijging in euro’s

In 2000 – de laatste keer dat de prijzen procentueel zo hoog stegen – was de gemiddelde transactieprijs voor een huis net geen 160.000 dollar. In november 2021 was dat iets meer dan 400.000 euro. Hoewel de prijsstijging procentueel gelijk was, ligt het absolute bedrag waarmee de huizenprijzen stegen aanzienlijk hoger.

Huizenprijzen stijgen in november 2021 - CBS

De prijsindex voor flatgebouwen blijft aanzienlijk stijgen en elke maand wordt er een nieuw record gevestigd. De vastgoedprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest als nu. Ten opzichte van het dieptepunt in juni 2013 zijn de prijzen nu met maar liefst 86% gestegen.

Het aantal verkochte huizen is fors gedaald

In november 2021 zijn er beduidend minder appartementen verkocht dan in dezelfde maand van 2020. Dat waren er 16.048, 13% minder dan in november vorig jaar. Ook het totaal aantal verkochte appartementen is dit jaar lager dan in 2020: de daling bedraagt ​​bijna 2%.

Kleiner aanbod en te hoge prijzen

De daling van de woningverkopen komt deels door het slinkende aanbod en deels door het hoge prijspeil. Ook als je tegen de momenteel extreem lage hypotheekrentes forse bedragen kunt lenen om een ​​woning te kopen, is voor steeds meer mensen de grens van de maximale hypotheek die je kunt of wilt afsluiten bereikt.

Bereken de maximale hypotheek


Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?