Zwakke grond onder spoorrails: lagere snelheden, minder extra treinen verwacht

Image source - Pexels.com


De zwakke grond onder het Nederlandse spoor kan in een deel van het land voor problemen zorgen voor het treinverkeer. Er is een risico op spoorverzakkingen. Hierdoor zullen op sommige plaatsen treinen langzamer moeten rijden of kunnen er minder extra treinen rijden dan gepland. Ook NS maakt zich zorgen over toekomstige dienstregelingen door de zwakke grond, zegt een woordvoerder na een bericht van Treinreizen.nl.

“Nu, in tijden van het coronavirus, zit de trein nog halfvol, maar we verwachten in de toekomst een enorme groei van reizigers, met het oog op de woningnood en de klimaatdoelen. Dan willen we sneller en meer treinen, wat op sommige plaatsen misschien niet mogelijk is”, aldus de woordvoerder van NS. “Natuurlijk willen we zes treinen per uur tussen Utrecht en Leiden en sneller naar Berlijn, maar alleen als dat kan.”

Ongeveer een derde van het Nederlandse treinspoor ligt op zwakke grond. “Treinen rijden steeds sneller, steeds sneller en ook zwaarder. De baan kan maar een bepaald gewicht aan en de sporen zijn op veel plaatsen meer dan honderd jaar oud. Vooral in het westen van het land, waar een veel zachte veengrond, dit kan leiden tot spoorverzakkingen”, aldus een woordvoerder van ProRail.

Op tientallen plaatsen staat dit de geplande dienstregeling nu al in de weg. Of er extra sprinters kunnen rijden tussen Den Haag en Rotterdam vanwege de bodem bij Schiedam, valt nog te bezien, aldus ProRail. Sprinters worden zelfs ingezet als intercity tussen Leiden en Utrecht omdat ze lichter zijn en daardoor minder belastend voor het spoor.

Ook moeten treinen op sommige plaatsen langzamer rijden. De snelle tienminutentreinen vormen een probleem op het traject Amsterdam-Eindhoven, waardoor treinen moeten afremmen bij Culemborg. Tussen Amsterdam en Utrecht mogen treinen maar 140 kilometer per uur rijden in plaats van 160 kilometer per uur. Nachttreinen, zoals de nieuwe naar Zürich, mogen tussen Utrecht en Arnhem niet sneller dan 100 kilometer per uur rijden omdat ze relatief zwaar zijn.

ProRail is een grootschalig onderzoek gestart om in kaart te brengen waar zich bodemproblemen voordoen en welke maatregelen nodig zijn om deze aan te pakken. Het onderzoek is naar verwachting eind 2022 gereed. Daarnaast werkt ProRail samen met onderzoeksinstituut Deltares en de TU Delft aan nog een meerjarig onderzoek naar bodemdaling. “Dit komt echt niet als een verrassing. We zijn hier al jaren mee bezig”, aldus de woordvoerder van ProRail.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?