Zo’n 1.200 mensen kregen per ongeluk dubbele bijstand

Image source - Pexels.com


In 2019 en vorig jaar betaalde uitkeringsinstantie UWV per ongeluk een te hoge uitkering aan zo’n 1.200 mensen. Dit kwam naar voren in een steekproefcontrole. De ontvangers hoeven het teveel ontvangen geld niet terug te betalen, meldt het UWV.

Het gaat om mensen die een gelijktijdige WW- en ziekteverlof- (ZW) of zwangerschapsverlofuitkering (WAZO) hebben gekregen. De ZW- of WAZO-uitkering dient in mindering te worden gebracht op de WW-uitkering. Uit onderzoek bleek dat dit voor ongeveer 1.200 mensen in 2020 niet is gebeurd.

Als het voor iemand ‘redelijk duidelijk’ is dat de uitkering te hoog was, zou het UWV het teveel ontvangen bedrag normaal gesproken terugvorderen. “Omdat de samenloop van verschillende uitkeringen complex kan zijn, is dat hier moeilijk vast te stellen”, schrijft het UWV.

Ook bleek dat sommige mensen die het teveel betaalde niet hebben gemeld niet adequaat gereageerd hebben. “Deze mensen kunnen dit dus niet kwalijk nemen”, aldus het UWV. “Daarnaast kan de impact voor cliënten groot zijn door fiscale gevolgen en de mogelijke gevolgen voor de zorg- en huurtoeslag. Ook de periode waarin te hoge uitkeringen zijn ontvangen is een of twee jaar geleden. Om deze redenen is de UWV heeft besloten geen aflossing te innen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?