Zomerstakingen op Schiphol als werkdruk hoog blijft: vakbond

Image source - Pexels.com


Vakbond FNV dreigt met grootschalige arbeidsacties op Schiphol omdat de werkdruk van onder meer bagageafhandelaars en beveiligers te hoog blijft. De vakbond wil voor 1 juni overeenstemming bereiken met de luchthaven over versoepeling van de arbeidsvoorwaarden.

“Er moet iets groots gebeuren”, zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg. De afgelopen dagen was het erg druk op het vliegveld. “Ik ben geschrokken en de leden zijn gefrustreerd”, zegt Van Doesburg over de wachtrijen op zondag en maandag. “Het loopt volledig uit de hand. Medewerkers vallen letterlijk om.” Volgens hem zullen beveiligers en bagageafhandelaars pas na de zomervakantie met zulke enorme drukte bezig blijven.

Eerder zei FNV ook al dat er voor de zomer een akkoord moet zijn. De vakbond wil dat Schiphol het werken op de luchthaven aantrekkelijker maakt en de hoeveelheid werk aanpast aan het aantal beschikbare medewerkers. Volgens de vakbond zal het aantal vluchten moeten worden teruggebracht om dit te realiseren. Van Doesburg praat woensdag verder met een delegatie van de luchthaven, maar kon niet zeggen of die delegatie ook Schiphol-topman Dick Benschop zal omvatten.

Volgens Van Doesburg negeerde Schiphol maandenlang waarschuwingen van de werkvloer. Ook medewerkers verwachtten dat het na de meivakantie rustiger zou worden, maar dat gebeurde niet.

Tot de zomervakantie verwacht Schiphol dagelijkse passagiersaantallen vergelijkbaar met die tijdens de meivakantie. Toen moest de luchthaven luchtvaartmaatschappijen vragen vluchten te annuleren vanwege drukte en personeelstekorten. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten omgeleid naar Rotterdam en Eindhoven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?