Zomerbonus helpt personeelstekort op Schiphol oplossen: Vakbond

Image source - Pexels.com


Vakbond FNV en Schiphol spraken “voorlopig” af dat luchthavenmedewerkers deze zomer een bonus krijgen in een poging de luchthaven aantrekkelijker te maken om te werken en daarmee het personeelstekort op te lossen, zegt Joost van Doesburg tegen Nieuwsuur. De vakbond wil meer van Schiphol en beloofde vakbondsacties als ze woensdag geen akkoord bereiken.

“De lonen moeten omhoog en de werkdruk moet omlaag. Een leefbaar loon begint bij 14 euro per uur. Daar moet het naartoe”, zegt Van Doesburg tegen het programma. Schiphol heeft een paar chaotische weken achter de rug, met enorme wachtrijen, geannuleerde vluchten en agressie van reizigers. “De afgelopen weken waren zeker geen affiche om hier te komen werken.”

Vakbonden FNV en CNV hebben maandag weer overleg met Schiphol. Een woordvoerder van de luchthaven zegt tegen Nieuwsuur dat Schiphol pas na afloop commentaar zal geven op de onderhandelingen.

Schiphol-topman Dick Benschop zei zondag dat de chaos op de luchthaven hem “pijn deed”. Hij beloofde dat Schiphol maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat er in de zomer geen “enorm lange wachtrijen” komen, waaronder minder vluchten. Benschop gaf toe dat de luchthaven zich de afgelopen jaren te veel heeft gericht op kostenbesparingen en “groei om de groei”. Die aanpak is al een tijdje op zijn retour, zei hij.

Van Doesburg zegt dat FNV de eerlijkheid van Benschop waardeert. “Hij is openhartig. Uiteindelijk zijn het de medewerkers, de beveiligers, de schoonmakers en het bedienend personeel die de rekening hebben moeten betalen. Dat moet anders als we tot overeenstemming willen komen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?