Zelfstandigen kunnen veel baat hebben bij de nieuwe pensioenwet, stelt Knab Bank


De hervorming van het pensioenstelsel die donderdagavond door de Tweede Kamer is goedgekeurd, kan zeer voordelig blijken te zijn voor zzp’ers en freelancers die in Nederland werken. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunde de wet, die bedoeld is om het pensioenstelsel van het land te moderniseren door het flexibeler en toegankelijker te maken voor alle volwassenen vanaf 18 jaar, terwijl het gemakkelijker wordt om vrijwel direct bij aanvang van het werk pensioen op te bouwen .

De wet zal vrijwel zeker de 1,2 miljoen mensen helpen die als zzp’er staan ​​ingeschreven bij de KvK. Als het wetsvoorstel door de Eerste Kamer komt, kunnen zzp’ers elk jaar met meer belastingvoordeel meer geld storten in hun persoonlijk pensioenbezit.

Zelfstandigen mogen maximaal 30 procent van hun winst bestemmen voordat ze inkomstenbelasting betalen voor hun pensioen. Nu kunnen zij 13,3 procent van het jaarlijks verdiende geld in hun pensioen stoppen zonder inkomstenbelasting te betalen over de premie.

Lees ook:  "Mentale overbelasting" een hoofdoorzaak van arbeidsongevallen

Het betekent dat degenen die door hun inkomen in de bovenste belastingschijven vallen 10.000 euro kunnen bijdragen aan hun pensioen, maar daarvoor in feite 5.050 euro netto betalen vanwege de ontvangen belastingvoordelen, zei Oskar Barendse van Knab Bank. “Goedkoper wordt het niet. De enige voorwaarde is dat je belegt in een derde pijlerproduct, zoals pensioensparen, beleggen of lijfrenteverzekeringen.

Daarnaast merkte Barendse op dat pensioenfondsen zelfstandigen zonder personeel als klant kunnen aannemen wanneer de nieuwe wet door de Eerste Kamer komt en in Nederland van kracht wordt. Nu al wordt van ongeveer een derde van de zzp’ers verwacht dat ze gaan sparen bij een pensioenfonds als ze daar toegang toe krijgen, zegt Barendse op basis van intern onderzoek van Knab. “Of dat verstandig is, is zeer de vraag. Over dit deel van de regeling is nog veel onduidelijk, want zo’n fonds is vaak duurder dan wanneer je zelf belegt op bijvoorbeeld een pensioenspaarrekening.”

Lees ook:  Gemeente Amsterdam wil raambordelen afdekken met gordijnen

In de aanloop naar de stemming heeft de Tweede Kamer tientallen uren gedebatteerd over het complexe wetsvoorstel, onder meer over tientallen amendementen die eerder deze week apart werden gestemd. Met het wetsvoorstel wordt de basis gelegd voor een nieuwe manier van omgaan met het nationale pensioenvermogen van zo’n 1,5 biljoen euro, dat niet meer collectief, maar in meer individuele fondsen zal worden beheerd.

Het nieuwe systeem is bedoeld om meer bescherming te bieden aan de manier waarop mensen nu aan het werk gaan, wat vaak flexibeler is en in de loop van een carrière verandert dan in het verleden. Tegelijkertijd brengt het nieuwe systeem mogelijk meer risico met zich mee.

De regerende coalitiepartijen stemden hoofdelijk voor de wet, samen met linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. Hoewel SGP en Volt ook intekenden, zullen de linkse partijen kritisch zijn bij het winnen van doorgang in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft.

Lees ook:  Grote daling van de inflatie: 11,2% in november

Ook de samenstelling van de Eerste Kamer verandert komend jaar, aangezien deze wordt bepaald door de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in mei. Het kabinet zal daarom na het kerst- en nieuwjaarsreces het wetsvoorstel versneld ter hand willen zien. Drie van de partijen in de coalitie, VVD, D66 en CDA, scoren nu veel slechter dan vlak na de laatste Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.

Plaats een reactie