Zaterdagochtend geen treinen door stormschade; Code Rood verdwenen in het zuiden

Image source - Pexels.com


Storm Eunice heeft veel schade aangericht aan het spoor. Als gevolg hiervan wordt de landelijke treinstilstand die vrijdagmiddag is ingegaan, verlengd tot en met zaterdagochtend, meldt spoorinfrastructuurorganisatie ProRail.

Windstoten tijdens storm Eunice bereikten een piek van 145 km/u nabij de grens van Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland, en ook bij het IJsselmeer. Vier mensen zijn omgekomen bij verschillende ongevallen met vallende bomen en een vijfde persoon raakte gewond.

Op veel plaatsen in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of zijn de bovengrondse hoogspanningsleidingen beschadigd. ProRail is vrijdagavond gestart met inspectieritten. Dit zijn treinritten zonder reizigers om te kijken of er wegblokkades of beschadigde spoordelen zijn.

Door de aanhoudende harde wind kan ProRail het proces echter niet veilig in het hele land op gang brengen. “Helaas betekent dat dat we morgenochtend niet met de dienstregeling kunnen beginnen. De veiligheid van onze medewerkers staat op nummer één”, aldus de spoorbeheerder.

Het is nog niet duidelijk wanneer dit mogelijk zal zijn. “We raden reizigers aan om de Reisplanner goed in de gaten te houden”, zegt ProRail.

Waarschuwing Code Rood afgelast in het zuiden, gaat door in het noorden

Het KNMI heeft de weerwaarschuwing Code Rood in Zeeland en Zuid-Holland met twee stappen teruggebracht naar Code Geel. Vier andere provincies zaten op het verlaagde niveau, waaronder Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel.

De waarschuwing Code Rood bleef in Flevoland tot het einde van vrijdagnacht van kracht en in de provincies Noord-Holland en Friesland tot zaterdag 03.00 uur. Hetzelfde gold voor de Waddeneilanden en het IJsselmeergebied.

Ook Drenthe en Groningen zouden tot 3 uur ‘s nachts op het niveau van Code Oranje blijven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?