Woningverkopen zijn nog nooit zo laag geweest

Image source - Pexels.com


Het aantal woningverkopen in Nederland is nog nooit zo laag geweest als in het afgelopen kwartaal, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Woningmarktmonitor. Het feit dat er weinig huizen te koop staan ​​in combinatie met de grote vraag en toenemende financiering zorgt ervoor dat de huizenprijzen blijven stijgen.

“Door gebrek aan goede alternatieven hebben eigenaren eventuele verhuisplannen in de ijskast gezet en staat hun woning niet te koop”, zegt De Hypotheekshop in een toelichting. Het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars is de afgelopen periode fors gedaald met 29 procent op jaarbasis.

De verkoop stagneert door onvoldoende nieuwbouw van woningen. Het aantal verleende bouwvergunningen is de afgelopen kwartalen weer gedaald, na een stijging vorig jaar. “Daarom zullen vraag en aanbod van koopwoningen op de markt voor nieuwbouw en de markt voor bestaande woningen de komende kwartalen flink uit balans blijven”, aldus De Hypotheekshop.

Ruim 80 procent van de woningen is in het derde kwartaal boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld lag de verkoopprijs 8,6 procent boven de oorspronkelijke prijs.

Het CBS meldde eerder dat de prijzen van bestaande koopwoningen in september met 18,5 procent zijn gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Dat was de sterkste prijsstijging sinds juli 2000. Na een dieptepunt medio 2013 zijn de prijzen van koopwoningen blijven stijgen. De prijsstijging heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk het hoogste niveau in jaren bereikt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?