Woningnood studenten 20% erger; 26.500 studenten nog op zoek naar een woning

Image source - Pexels.com


Zo’n 26.500 studenten zijn nog op zoek naar woonruimte, meldt kenniscentrum Kences. In een jaar tijd is het tekort aan studentenhuisvesting toegenomen met 4.500.

De komende acht jaar zal het aantal woningzoekende studenten met naar schatting 57.000 toenemen, vooral door een grotere instroom van internationale studenten. Ook het aantal (Nederlandse) universitaire studenten groeit en zij wonen vaker op kamers dan hbo-studenten.

In 2025 zal het aanbod van studentenhuisvesting in Nederland volgens de huidige bouwplannen met 16.500 toenemen, aldus Kences. “Ook als al deze studentenwoningen komen, zal het tekort aan studentenhuisvesting fors oplopen”, zegt Jolan de Bie, directeur van het kenniscentrum. “Studenten gaan niet altijd naar hun eerste keuze omdat de instelling te ver van hun ouderlijk huis ligt en de kans op een kamer klein is. Dat is een verspilling van motivatie en talent.” Kences kan nog niet inschatten hoeveel studentenwoningen er na 2025 komen.

Studenten die geen kamer hebben, logeren vaak bij kennissen, in hotels, bij andere studenten, of zelfs bij docenten, zegt De Bie. Volgens Kences besteden studenten die wel een kamer hebben weten te bemachtigen een steeds groter deel van hun inkomen aan huur.

Uit verschillende steden kwamen de afgelopen weken verhalen over woningnood voor studenten. De gemeente Groningen heeft besloten haar noodopvanglocaties voor studenten tot het einde van het jaar open te houden. Het grootste woningtekort in Groningen is doorgaans medio oktober opgelost. In verschillende steden, waaronder Maastricht en Amsterdam, proberen actiegroepen studenten aan tijdelijke huisvesting te helpen.

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) beperken de krapte en stijgende huren de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Voorzitter Ama Boahene: “Tijdens je studententijd op een kamer wonen is een belangrijke stap in het ontwikkelen van zelfstandigheid en een sociaal leven. Dat wordt studenten nu ontzegd: een kamer is voor velen onmogelijk of simpelweg onbetaalbaar.” De LSVb pleit voor een speciaal ‘studentenhuisvestingsfonds’ om het probleem op te lossen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?