Woningcorporaties worstelen met aanpak woningfraude

Image source - Pexels.com


Woningcorporaties hebben door capaciteitsproblemen moeite met het aanpakken van woningfraude, meldt BNR na overleg met de corporaties. Zij verwachten dan ook dat de cijfers over woningfraude veel hoger zijn dan gerapporteerd.

Het opsporen en aanpakken van huisvestingsfraude is specialistisch en tijdrovend werk, zegt Woonbron tegen BNR. Daarom geeft de woningcorporatie prioriteit aan overlastmeldingen, die veel makkelijker af te handelen zijn. Mitros zei ook dat het niet de capaciteit heeft om alle meldingen van huisvestingsfraude te behandelen. Overkoepelende organisatie Aedes bevestigde de capaciteitsproblemen.

Vestia “heeft een sterk vermoeden” dat de cijfers van woningfraude in werkelijkheid hoger liggen. “Omdat het steeds moeilijker wordt om een ​​woning te vinden, zal bijvoorbeeld onderverhuur toenemen. De periode van het coronavirus heeft ons als corporatie niet geholpen signalen van woningfraude op te sporen. Zo zijn onze medewerkers door thuiswerken minder aanwezig in de buurt, en er zijn geen huisbezoeken geweest.”

Aedes vindt het opsporen en aanpakken van woningfraude een gezamenlijke taak van woningcorporaties, gemeenten en politie. Sommige gemeenten werken al samen met woningcorporaties, zoals Amsterdam met Rochdale en Groningen met Nijestee, maar het is verre van de norm.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?