Woningcorporaties hebben vorig jaar zo’n 15.000 nieuwe woningen opgeleverd

Image source - Pexels.com


Woningcorporaties bouwden het afgelopen jaar 15.199 nieuwe woningen in Nederland. Dat is veel meer dan het jaar ervoor, zegt koepelorganisatie Aedes. De meeste woningen zijn sociale huurwoningen en gebouwd op plekken waar volgens Aedes veel mensen op zoek zijn naar betaalbare woningen.

In 2013, toen de verhuurdersheffing werd ingevoerd, bouwden woningcorporaties nog bijna 30.000 woningen. Daarna kwamen ze niet meer in de buurt van dat aantal. Corporaties betalen de verhuurdersheffing, een jaarlijkse belasting, over het bezit van de meest betaalbare huurwoningen.

Eerder dit jaar kwam een ​​coalitie van 34 organisaties in de woningbouw, bouw, zorg en welzijn overeen om de komende tien jaar 1 miljoen woningen te bouwen. Dit moet ervoor zorgen dat er meer betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar komen voor starters en mensen die verhuizen naar grotere woningen voor alle inkomens en generaties. De woningcorporaties willen hun productie verhogen naar 25.000 nieuwe woningen per jaar.

De organisaties hebben deze voorstellen en afspraken vastgelegd in de Actieagenda Wonen. Samen met het volgende kabinet willen de partijen de plannen snel uitvoeren. Volgens de coalitie komt Nederland al ruim 330.000 woningen tekort en dreigt woningen voor veel mensen onbetaalbaar te worden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?