Woningbelasting stijgt met 2,1 procent in 2022

Image source - Pexels.com


De woningbelasting gaat volgend jaar met gemiddeld 2,1 procent omhoog. Hierdoor verliezen huiseigenaren gemiddeld 851 euro aan onroerende voorheffing en afvalstoffen- en rioolheffing, concludeert de Vereniging van Eigenaren (VEH) na een steekproef van 106 gemeenten. De wijzigingen in de woonlasten verschillen per gemeente.

In Hillegom, Lisse, Twenterand en Zuidplas gaat de belasting op de eigen woning met ruim 10 procent omhoog. In Noordwijk is de stijging 21 procent en in Papendrecht ruim 28 procent.

De VEH noemde het opmerkelijk dat er 30 gemeenten zijn waar de onroerende voorheffing volgend jaar gaat dalen. In Schouwen-Duiveland is de daling met acht procent het grootst.

De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar matig met gemiddeld 3,1 procent. Papendrecht is wederom een ​​uitschieter. Het tarief voor meerpersoonshuishoudens gaat met ruim 28 procent omhoog. Alleenstaanden betalen minder in Papendrecht. Ook gezinnen in Gooise Meren en Dronten geven fors meer uit aan afvalheffingen, respectievelijk 16,8 en 17 procent. In Harderwijk daalt de afvalstoffenheffing met bijna een kwart.

Volgens de VEH is de gemiddelde stijging van de woonlasten lager dan in het voorgaande jaar. In 2020 en 2021 stegen de gemeentelijke woonlasten met gemiddeld 5 procent.

De VEH waarschuwde dat de heffingen volgend jaar fors zouden stijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maakte eerder dit jaar bekend dat gemeenten extra geld krijgen om tekortkomingen in de uitvoering van de Wmo en jeugdzorgtaken op te vangen. Als het aan de VEH ligt, komt het nieuwe kabinet met een structurele oplossing omdat de rekening voor brede sociale voorzieningen straks “eenzijdig” wordt gelegd bij de eigenaren van de woning waarin zij wonen.

Twee keer per jaar onderzoekt de VEH de gemeentelijke woonlasten. Zij publiceren in maart een overzicht van de woonlasten in alle gemeenten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?