Woningaanbod vorig jaar met 77.000 gestegen

Image source - Pexels.com


De woningvoorraad in Nederland is vorig jaar met ruim 77.000 toegenomen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Bijna 69.000 nieuwbouwwoningen werden opgeleverd, iets minder dan een jaar eerder.

Naast nieuwbouw werden ook woningen aan de voorraad toegevoegd door de renovatie van bestaande gebouwen zoals kantoren, bedrijfsgebouwen en scholen. Het vorige kabinet had vorig jaar de jaarlijkse doelstelling van gemiddeld 75.000 nieuwe woningen gehaald. Het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte wil per jaar 100.000 nieuwe woningen aan de voorraad toevoegen.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen is een goede indicatie van hoeveel nieuwe woningen er in de nabije toekomst zullen worden gebouwd. De gemiddelde doorlooptijd van vergunningverlening tot oplevering van de bouw is circa twee jaar. In 2020 zijn bijna 66.000 vergunningen voor woningbouw verleend.

Volgens het CBS zijn er vorig jaar in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd met ruim 13.000. In Flevoland groeide de woningvoorraad relatief het meest met 1,7 procent. Ook Utrecht, Noord-Brabant en Noord-Holland hebben meer woningen opgeleverd dan het landelijk gemiddelde. In Friesland en Zeeland zijn relatief gezien de minste nieuwe woningen gebouwd.

De Noord-Hollandse gemeente Beemster, die inmiddels is gefuseerd met Purmerend, zag haar woningvoorraad met bijna 7 procent het meest groeien. In totaal zijn daar 272 woningen opgeleverd. In absolute aantallen kwamen in Amsterdam met 4.675 de meeste nieuwbouwwoningen bij. Dat verhoogde de woningvoorraad in de hoofdstad met 1 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?