Witwaswet zou Nederlandse banken alsnog te veel toezichtbevoegdheid geven


De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is nog steeds zeer kritisch over een wetsvoorstel om witwassen door banken aan te pakken, ondanks “goede verbeteringen” die in recente herzieningen zijn aangebracht in vergelijking met een eerder ontwerp. Dinsdag noemde de toezichthouder het voorstel “onnodig en in strijd met het evenredigheidsbeginsel”.

De AP waarschuwde in oktober al dat het oorspronkelijke wetsvoorstel de deur zou openen voor “ongekende massasurveillance van de Nederlandse burgerij” door toedoen van de banken. Ook na toetsing concludeerde de privacywaakhond “dat de belangrijkste bezwaren uit het eerdere advies nog steeds overeind blijven”.

Het wetsvoorstel geeft banken de ruimte om op grote schaal betalingen voor verdacht transactieverkeer te monitoren en daarover onderling informatie uit te wisselen. Het wetsvoorstel is bedoeld om banken te helpen efficiënter op te treden in de strijd tegen witwassen, waarin de financiële sector een sleutelrol wordt toegedicht.

De Tweede Kamer “moet beseffen dat dit de weg is naar volledige centrale aansturing van het betalingsverkeer”, aldus de AP. “Deze weg is een onwettige aantasting van fundamentele rechten en burgerlijke vrijheden.” Aleid Wolfsen, de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, licht dit standpunt later deze week toe in een rondetafelgesprek met enkele Kamerleden.

Lees ook:  #GivingTuesday: Jong Afrika trots op impact die een leven lang meegaat

Burgers lopen door dit wetsvoorstel het risico onterecht te worden uitgesloten van “een essentiële voorziening als betalingsverkeer”, aldus de AP. Dat is niet alleen onwenselijk, maar ook funest voor het vertrouwen in financiële instellingen.

Plaats een reactie