Winst PostNL springt omhoog door Covid jab-uitnodigingen

Image source - Pexels.com


Post- en pakketbedrijf PostNL beleefde opnieuw een uitzonderlijk jaar, zei het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers. De coronapandemie zorgde voor extra werk bij zowel de verwerking als de bezorging van post en pakketten. Het aantal afgeleverde pakketten is nog nooit zo hoog geweest en de volumedaling van de postbezorging was minimaal, mede door uitnodigingen voor coronavirusvaccinaties die het bedrijf bezorgde.

CEO Herna Verhagen wees erop dat 2021 begon en eindigde in lockdown, wat ook het uitzonderlijkheid van het jaar schetst. PostNL bezorgde vorig jaar een recordaantal van 384 miljoen pakketten, een stijging op jaarbasis van bijna 14 procent. Ondanks de corona-gerelateerde post zag PostNL een daling van het postvolume van 5 procent, in lijn met de langetermijntrend.

PostNL realiseerde een omzet van bijna 3,5 miljard euro, tegen amper 3,3 miljard euro een jaar eerder. De brutowinst bedroeg 308 miljoen euro, 58 miljoen euro meer dan in 2020. Van dat resultaat was ongeveer 82 miljoen euro coronavirusgerelateerd en dus niet structureel. Verhagen verwacht dit jaar nog iets extra’s van de corona-post, zoals het versturen van uitnodigingen voor de boostercampagne. Maar over het algemeen zorgde de coronapost voor een mooie bonus waarvan ze hoopt dat die niet meer terugkomt.

PostNL merkte ook dat de strengere btw-regels op kleine pakketten van buiten de Europese Unie en andere wet- en regelgeving in China de prestaties onder druk zetten. Samen met verstoringen in de toeleveringsketens hebben deze regels vorig jaar de brutowinst met 17 miljoen euro verlaagd. In het traditioneel drukke slotkwartaal van het jaar was de impact op de brutowinst 11 miljoen euro, aldus PostNL. Consumenten moeten sinds 1 juli btw betalen op kleinere pakketten van buiten de EU. China pakt ook de handel in namaakgoederen hard aan.

PostNL geeft de resultaten door aan aandeelhouders en medewerkers. Het bedrijf keert 0,42 euro dividend per aandeel uit en koopt voor 250 miljoen euro eigen aandelen in. Daarnaast krijgen medewerkers die onder een cao vallen een winstuitkering van 2 procent. Eerder betaalde het bedrijf winkels en andere onderaannemers die samenwerken met PostNL tussen de 35 miljoen en 40 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?