Winkelstraten drukker op Black Friday, maar niet zoals voor het coronavirus


De binnensteden van Nederland trokken op Black Friday veel meer mensen dan gemiddeld de afgelopen acht vrijdagen. Maar het was niet zo druk als in 2019, vóór de coronapandemie, of in 2020, het eerste jaar van de pandemie, meldt retailerorganisatie INretail. De groep deed een enquête om te bepalen hoe druk het was in de winkelstraten in twintig steden door het hele land.

Volgens een woordvoerder heerste er over het algemeen een “gezellige en aangename” sfeer. Het weer was ook gunstig voor het winkelend publiek, zei hij. Dat het niet meer zo druk is als een paar jaar geleden, hoeft voor winkeliers niet per se een probleem te zijn. Het gaat er uiteindelijk om hoeveel mensen uitgeven, en dat is pas achteraf meetbaar, stelt hij.

Black Friday is een traditionele start van het kerstverkoopseizoen in de Verenigde Staten, dat begint op de dag na Thanksgiving. Ook in Nederland is het fenomeen de laatste jaren ingeburgerd, maar INretail wilde in aanloop naar Black Friday dit jaar nog geen voorspellingen doen.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Dit kwam deels door de frequente weersveranderingen, waardoor het moeilijk was om de weersomstandigheden te voorspellen.

Er waren ook experts die voorspelden dat consumenten de portemonnee zouden trekken door hoge energiekosten en duurdere boodschappen. Daarnaast hebben veel winkels en webshops de hele week uitverkoop gehad, zodat mensen hun koopjesjacht over meerdere dagen konden spreiden.

Zoals veel consumenten zijn er ook winkelketens die Black Friday zien als een uitloper van ongebreideld consumentisme. Sommigen kozen ervoor om gewoon hun deuren te sluiten of meer ludieke acties te voeren.

Plaats een reactie