Winkels verkochten minder, maar verdienden meer omzet door hogere prijzen


De detailhandel verkocht in het derde kwartaal van dit jaar minder, maar behaalde toch een hogere omzet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stegen de winkelomzet gemiddeld met 4 procent op jaarbasis. Het verkoopvolume daalde daarentegen met 4 procent. Een grote meerderheid van de retailbedrijven rekent op een verdere stijging van de verkoopprijzen in de nabije toekomst.

De foodsector zag een duidelijke omzetdaling, waar de omzet met zo’n 8 procent daalde en het verkoopvolume met 3 procent daalde. Speciaalzaken als slagers en kaaswinkels kregen te maken met nog lagere afzetvolumes. Dergelijke bedrijven wisten de omzet echter ongeveer gelijk te houden ten opzichte van een jaar eerder. Het is bekend dat de speciaalzaken sinds de coronapandemie aan populariteit hebben gewonnen, zeker toen de horeca vanwege landelijke beperkingen de deuren gesloten moest houden.

Supermarkten laten hogere conversieratio’s zien, maar ook de grootwinkelbedrijven hadden te kampen met dalende volumes. De omzetstijging was daar het gevolg van hogere prijzen.

Lees ook:  "Mijn ballen wegen 130 gram" uitgeroepen tot slechtste bedrijfsslogan van 2021

Zowel drogisterijen als kleding- en schoenenwinkels zagen omzet en volumes stijgen. Maar het algemene beeld in de non-foodsector was er een van gedaalde verkoopvolumes. Meubelwinkels, doe-het-zelfzaken en winkels in consumentenelektronica en apparaten hadden een lagere omzet dan een jaar eerder. Ook in deze branches daalden de volumes. In meubelzaken daalde het volume met 17 procent.

De online detailhandelsverkopen stegen jaar-op-jaar met 3 procent, hoewel er in de eerste helft van het jaar een daling was. Net als de speciaalzaken verkochten ook online winkels tijdens de coronapandemie duidelijk meer. De bedrijven wisten de hogere verkoopvolumes in de eerste helft van 2021 vast te houden. Daarmee is de vergelijking met de eerste helft van dit jaar wat mank.

Volgens het CBS zijn er in het derde kwartaal van dit jaar 47 faillissementen uitgesproken in de detailhandel. Dat is meer dan het dubbele ten opzichte van een jaar eerder, toen waren er 19 faillissementen. Het aantal faillissementen is lager dan in dezelfde periode voor de coronapandemie.

Lees ook:  Nederland wekte vorig jaar meer energie op uit hernieuwbare bronnen

Retailbedrijven waren goed voor ongeveer 10 procent van het totale aantal faillissementen in het derde kwartaal.

Plaats een reactie