Winkelbezetting omhoog, maar steden nog steeds zwaar getroffen

Lege winkels in de Amsterdamse Kalverstraat. Foto: DutchNews.nl

De winkelstraat komt sneller tot leven dan verwacht, blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van retailonderzoeksgroep Locatus.

Tussen januari en augustus 2021 is het percentage leegstaande winkels in Nederland gedaald van 7,5% naar 7,2% − met in totaal 600 nieuwe bezettingen. De leegstand ligt nu onder het niveau van vóór de pandemie, met 7,4% van de panden leeg in maart 2020.

Voedingswinkels hebben het het beste gedaan, velen hebben hun omzet verhoogd vanwege de beperkingen voor de horeca. Ook Meubel- en doe-het-zelfzaken bleven sterk (nu op 6,3%). Het rapport schrijft dit toe aan de huizenhausse en het thuiswerken, waarbij geannuleerde vakanties consumenten meer geld overhouden voor renovaties.

Vorig jaar voorspelde Locatus een leegstandspercentage van 10% voor begin 2022, anticiperend op een langere recessie. Maar het herstel kan tijdelijk zijn, waarschuwt het rapport, aangezien veel kleine bedrijven afhankelijk waren van overheidssubsidies om de crisis te doorstaan.

Lees ook:  Amsterdamse woningen worden gerenoveerd, niet bewust leeg gelaten: Amerikaanse investeerder

‘Zodra die ondersteuning stopt, kan elke kleine tegenslag… een ondernemer fataal zijn en zullen velen alsnog moeten sluiten’, schrijft Gertjan Slob, auteur van het rapport.

Voor de grootste steden van Nederland, waar toerisme een belangrijke bron van inkomsten is, zijn het nog steeds moeilijke tijden. De huren blijven hoog en de leegstand blijft stijgen, waarbij 8,3% van de winkels nog steeds leeg staat.

Internetwinkelen vervangt de fysieke detailhandel en ondanks vaccinaties blijven shoppers dicht bij huis en vermijden ze het openbaar vervoer en drukke centra. ‘Ik zie deze trend nog niet veranderen’, voegt Slob toe. ‘De grote binnensteden van Nederland staan ​​de komende tijd dan ook voor een grote uitdaging.’

Voor veel eigendommen kan een verandering van gebruik de enige weg vooruit zijn. Sommige winkelcentra, met name in kleinere steden, hebben het overleefd door bijna 5% van de commerciële units om te bouwen tot woningen of kantoren – een omslag, zegt het rapport, die waarschijnlijk niet ongedaan zal worden gemaakt.

Lees ook:  Nederlandse bedrijven zelden gesanctioneerd voor milieuovertredingen: rapport

‘Het dringt eindelijk door dat winkelunits niet in al deze leegstaande panden terug te vinden zijn’, besluit Slob. ‘Naast alle ellende brengt corona soms ook iets goeds.’

Plaats een reactie