Werknemers hebben te maken met extra stress omdat scholen een week eerder sluiten

Image source - Pexels.com


Werknemers hebben moeite met het vinden van opvang voor hun kinderen omdat scholen een week eerder sluiten dan gepland, zo blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV. Vooral voor werknemers in niet-essentiële sectoren is het vinden van kinderopvang in de laatste week voor kerst ingewikkeld.

Het kabinet maakte op 14 december bekend dat de wintervakantie een week eerder zou beginnen, op 17 december. Ouders van basisschoolkinderen kunnen hun kinderen maandag nog naar school sturen als ze geen oppas kunnen vinden.

“Werkgevers zeggen tegen hun werknemers dat zij ook zijn komen werken, omdat dit het moment is waarop wij de meeste winst maken”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong tegen de NOS.

Jong zei dat de situatie haar deed denken aan 30 jaar geleden toen ze jonge kinderen kreeg. “Werkgevers zouden zeggen: kijk, je wilt kinderen, je lost het probleem zelf op.”

Ongeveer de helft van de werkgevers hield geen rekening met de behoeften van hun werknemers met kinderen.

Andere werkgevers, zoals het reclamebureau 180 Amsterdam, huurden uit eigen zak een kinderdagverblijf in voor hun werknemers. “Ik en vele anderen zullen er gebruik van maken”, zegt de 180 Amsterdamse medewerker Barbara Bijlard.

FNV riep werkgevers op om hun werknemers te helpen een oplossing te vinden. “Vraag of er iets moet gebeuren. Zoek een oplossing. Komen er extra kosten, probeer die dan samen met ons op de overheid te verhalen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?