Werknemers besteden weer vakantiegeld

Image source - Pexels.com


Economen verwachten dat meer mensen hun aanstaande vakantiegeld uitgeven dan in de afgelopen jaren, vooral nu de mogelijkheid om te reizen weer opengaat. Tegelijkertijd zal vakantiegeld tijdens de inflatie waarschijnlijk vaker worden gebruikt om de dagelijkse benodigdheden te betalen, meldt het AD.

In totaal wordt volgende week 15 miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd. Maar hoe mensen het gebruiken, hangt waarschijnlijk af van in welke inkomenscategorie ze zitten, zegt econoom Piet Rietman van ABN AMRO.

“Mensen zijn op zoek naar manieren om de dalende koopkracht op te vangen, wat vakantiegeld zou kunnen zijn”, zegt Rietman. “Er is een differentiatie tussen inkomensgroepen te verwachten – lage inkomens gaan misschien minder vaak op vakantie, maar hoge inkomens zijn waarschijnlijker om op vakantie te gaan nu er geen reisbeperkingen meer zijn.”

Ook het Rijksinstituut voor Begrotingsvoorlichting (Nibud) voorspelt dat dit jaar meer mensen hun vakantiegeld zullen gebruiken om schulden of dagelijkse uitgaven te betalen dan in voorgaande jaren. “We zien dat veel mensen met hogere uitgaven tegen mensen die achterlopen met hun rekeningen kunnen zeggen: ‘Wacht even, in mei krijg ik mijn vakantiegeld en dan kan ik die rekening betalen”, zegt Nibud-woordvoerder Gabriella Bettonville. ADVERTENTIE.

Ook zouden meer mensen het geld kunnen gebruiken om hun woning te verduurzamen in het licht van de stijgende energierekening. De komende weken zullen er echter ook veel andere mogelijkheden zijn om last-minute aanbiedingen en verkopen te besteden.

“Wat gaat de consument met het vakantiegeld doen, nu duidelijk is dat de energierekening met 100 euro gaat stijgen?” Eus Peters, directeur van de Raad voor de Retail. “Misschien worden het zonnepanelen in plaats van kopen in de winkels.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?