Werkloosheidsuitkeringen met een derde omlaag door toenemende krapte op de arbeidsmarkt

Image source - Pexels.com


De huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt nog steeds weerspiegeld in de werkloosheidscijfers. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was in april 3,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een maand eerder was dat nog 3,3 procent, het laagste percentage sinds begin 2003. Ten opzichte van april vorig jaar daalde de WW-uitkering met 36 procent.

Evenals in voorgaande maanden zette de daling van de jeugdwerkloosheid zich voort. Zo’n 6,9 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar was werkloos, tegen 7,1 procent een maand eerder. De werkloosheid in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar daalde met 0,2 procent tot 2,5 procent. Bij de oudere werknemers van 45 jaar en ouder was er een minimale afname. Hier bedroeg het werkloosheidspercentage 2,3 procent.

Het aantal WW-uitkeringen daalde in april met 9.200 tot 174.000. Dat is een daling van 5 procent ten opzichte van maart. Vergeleken met april vorig jaar is het aantal actieve WW-uitkeringen met ruim een ​​derde gedaald.

Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktvoorlichting en uitkeringsinstantie UWV, sprak van een aanhoudende trend die in januari vorig jaar begon, op één maand na. “Wat deze maand opvalt, is dat het aantal WW-uitkeringen in alle sectoren afneemt”, zegt Witjes. In de horeca daalden de WW-uitkeringen met 13,5 procent. In de sector cultuur en uitzendwerk was dat zo’n 7 procent.

Volgens Witjes komt de daling mede door het seizoenseffect. “De terrassen en theaters trekken veel mensen aan en via uitzendbureaus is deze maand meer werk te vinden. Daarnaast biedt de huidige krappe arbeidsmarkt met veel vacatures tegen lage werkloosheid goede kansen voor werkzoekenden om werk te vinden.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?