Werkloosheid licht gestegen in december

Image source - Pexels.com


De werkloosheid in Nederland bedroeg in december 3,8 procent. De werkloosheid is daardoor licht gestegen van 3,7 procent in november 2021, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking.

Door een nieuwe EU-regelgeving veranderde het CBS de manier waarop het de beroepsbevolking meet. Deze methode laat meer werklozen en meer werknemers zien. Op basis van de nieuwe meetmethode zijn de werkloosheid en arbeidsparticipatie hoger dan de oude methode.

Onder de oude methode zou de werkloosheid in december 2,8 procent en in november 2,7 procent zijn geweest. De werkloosheid is in 2021 fors gedaald, zowel onder de oude als de nieuwe methode.

Het aantal werklozen stond in december 2021 op 369.000. In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 10.000 per maand. Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk steeg in dezelfde periode met gemiddeld 25.000 per maand tot 9,4 miljoen.

In december hadden 3,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om verschillende redenen geen betaald werk. Naast de werklozen waren dit 3,4 miljoen mensen die niet actief op zoek waren naar werk en niet direct beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 3.000 per maand gedaald.

Het aantal WW-uitkeringen is voor het eerst sinds februari 2021 licht gestegen. Eind december waren er bijna 192.000 actieve WW-uitkeringen, een stijging van 2.500 ten opzichte van eind november.

Arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV zei in een toelichting dat de stijging te verwachten is. “Aan het einde van het jaar is er altijd een stijging van het aantal WW-uitkeringen. Dit komt door seizoensinvloeden vanuit de bouw en de landbouw. ​​In december waren er ook nog de kleine effecten van de coronamaatregelen en de stijging van het aantal jongeren onder de 25 jaar die een WW-uitkering kregen.”

Ondanks deze lichte stijging is het aantal WW-uitkeringen volgens Witjes nog steeds laag. Vergeleken met eind 2020 zijn de WW-uitkeringen 33 procent lager. De instroom in de werkloosheid in 2021 is de laagste in 13 jaar. “De arbeidsmarkt is nog krap”, zegt Witjes.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?