Werkloosheid daalt tot laagste punt sinds 2003

Image source - Pexels.com


Vorige maand waren 327.000 mensen in Nederland werkloos, ofwel 3,3 procent van de beroepsbevolking, meldt het CBS. Dat is het laagste werkloosheidscijfer sinds het statistiekbureau in 2003 begon met het bijhouden van maandcijfers.

Het aantal werklozen daalde de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14.000 per maand. Bij het begin van de coronaviruspandemie, tussen februari en juli 2020, steeg de werkloosheid van 4,0 naar 5,5 procent. Daarna daalde de werkloosheid vrijwel onafgebroken tot 3,3 procent in maart.

Nog eens 3,4 miljoen mensen hadden geen betaald werk, maar worden niet als werkloos beschouwd omdat ze niet actief op zoek zijn naar een baan of niet beschikbaar zijn om onmiddellijk te beginnen. CBS rekent hen niet tot de beroepsbevolking. Hun aantal daalde de afgelopen drie maanden met gemiddeld 22 duizend per maand.

Het aantal Nederlanders met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 37 duizend per maand toegenomen. Nederland telt inmiddels 9,5 miljoen mensen met betaald werk.

Uitkeringsinstantie UWV keerde eind maart 184.000 WW-uitkeringen uit, 3.600 minder dan eind februari, een daling van 1,9 procent. Ten opzichte van maart 2021 daalde het aantal actieve WW-uitkeringen met 98.000, ofwel 34,8 procent.

De daling was het meest zichtbaar in de horeca en de landbouw. Restaurants en andere horecazaken mochten volledig heropenen omdat de meeste beperkingen op het gebied van coronavirus verdwenen. In de landbouw speelt het seizoen een cruciale rol bij de daling van de werkloosheidsuitkeringen, aldus het statistiekbureau.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?