Werkgeversorganisaties nog geen voorstander van vaccinatieplicht Covid-19

Image source - Pexels.com


Nederlandse werkgevers zien weinig voordeel in de invoering van een Covid-19 vaccinatiemandaat. Werkgeversorganisaties zeiden een groot voorstander te zijn van vaccinaties tegen het coronavirus, maar een verplichting zoals Duitsland wil invoeren gaat te ver. Enkelen verwachten dat een mandaat toch onvermijdelijk is.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stellen in een gezamenlijke verklaring dat het cruciaal is om de vaccinatiegraad in Nederland te verhogen. Toch is het volgens de organisaties voorlopig nog mogelijk op zo’n manier dat niet-gevaccineerde mensen vrijwillig een spuitje krijgen. “We zien voorlopig ruimte om dit met gerichte actie te doen, ook in samenwerking met het bedrijfsleven”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Werkgeversvereniging AWVN stelt dat zij over het algemeen geen groot voorstander is van verplichtingen, waaronder verplichte vaccinatie. “Als het zover komt, moet het een laatste redmiddel zijn.”

Supermarkten wijzen de suggestie om personeel te vaccineren van de hand, al zijn ze wel voorstander van vaccinaties. “Supermarkten en foodservicebedrijven zijn essentieel om Nederland elke dag van eten en drinken te voorzien”, zegt koepelorganisatie Centraal Bureau Voedingshandl (CBL). “Er mag geen belemmering zijn om deze cruciale rol te vervullen.”

Olie- en gasconcern Shell, met zo’n 8.500 medewerkers in Nederland, zei dat ze vaccins steunen omdat ze de druk op de gezondheidszorg wegnemen. “Maar we erkennen ook dat mensen keuzevrijheid hebben”, aldus het bedrijf.

CEO van reisorganisatie Corenden, Steven van der Heijden, met zo’n duizend medewerkers in Nederland, vindt een vaccinatieplicht onvermijdelijk. “Ik denk dat we op weg zijn naar een vaccinatieverplichting of een feitelijke verplichting waarmee je niet-gevaccineerde mensen zoveel beperkingen oplegt dat ze moeten”, zei hij. “Dat stoot me tegen mijn liberale borst, maar ik vrees dat het deze kant op gaat.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?