Werkgevers willen beloofde loonsverhogingen terugdraaien als de economie er slecht uitziet

Image source - Pexels.com


Werkgevers willen dat het mogelijk wordt om reeds afgesproken loonsverhogingen tijdelijk terug te draaien als de economie een slechte wending neemt. Dit is een van de vele voorstellen die werkgeversverenigingen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW komend jaar aan werknemers willen doen tijdens cao-onderhandelingen, meldt RTL Nieuws.

Volgens de werkgevers moet het mogelijk zijn om loonsverhogingen te annuleren, ook als deze in een cao zijn overeengekomen, in extreme gevallen zoals de pandemie van vorig jaar. De werkgevers zullen deze mogelijkheid niet misbruiken, zegt Raymond Puts, directeur van AWVN, tegen RTL. Maar de optie is nodig omdat er vooraf cao’s worden gemaakt over omstandigheden die je niet kunt voorzien, zegt hij.

Aan de andere kant van die medaille zouden werknemers ook hoger moeten krijgen dan afgesproken verhogingen als het goed gaat, voegde Puts eraan toe. “Onlangs zijn loonsverhogingen van 2,5 procent afgesproken, dat is een mooie ontwikkeling. Maar in bedrijven waar het heel goed gaat, zou het heel mooi zijn als degenen die daar werken ook meeprofiteren, met een hoger loon en een deel van de winst.”

Ook werkgevers willen de krapte op de arbeidsmarkt tegengaan. Ze willen werk aantrekkelijker maken voor huidige en nieuwe medewerkers. En dat gaat volgens hen niet alleen om meer loon. Ook willen ze de balans tussen werk en privé verbeteren door onder meer in te zetten op meer hybride werk en kinderopvang en door meer mogelijkheden te bieden voor leren en ontwikkelen. Zo’n 90 procent van de werkgevers kampt momenteel met personeelstekorten waarvan ze verwachten dat ze volgend jaar zullen aanhouden of toenemen, aldus de werkgevers.

Vakbond FNV is niet blij met het voorstel van werkgevers om loonsverhogingsafspraken terug te draaien. “Te vaak zien we dat werkgevers profiteren van een crisis of een dip in de bedrijfsvoering door structureel in te grijpen in de arbeidsvoorwaarden”, zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. “Dat mensen hun eerlijk verdiende loonsverhoging moeten inleveren als het minder goed gaat met het bedrijf is ronduit asociaal, symboolpolitiek en tekenend voor de verharde houding van werkgevers aan de cao-tafel.”

Het werkgeversvoorstel komt op een moment van enorme personeelstekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt. En als de inflatie op het hoogste niveau in decennia staat. Volgens FNV zouden werkgevers in sectoren met krapte, in plaats van loonsverhogingen te verlagen, de lonen meer moeten verhogen. “De boodschappen en de woonlasten worden er niet goedkoper op”, aldus de vakbond.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?