Werkgevers, vakbonden komen overeen om mensen thuis te laten werken als dit redelijk is: rapport

Image source - Pexels.com


Het recht op thuiswerken is een grote stap dichterbij in Nederland. Werkgevers en vakbonden zijn in de Sociaal-Economische Raad (SER) overeengekomen om werknemers thuis te laten werken als hun verzoek “redelijk en billijk” is, aldus bronnen tegen RTL Nieuws.

Het recht op thuiswerken zal niet gelden voor beroepen waarin thuiswerken moeilijk of onmogelijk is, noch voor bedrijven met minder dan tien werknemers, zo zijn de vakbonden en werkgevers overeengekomen.

Vorig jaar vroeg het kabinet de SER om advies over hybride werken: de ene dag thuis en de andere dag op kantoor. De SER zegt nu dat het de voorkeur verdient dat werkgevers en werknemers onderling afspraken maken over hybride werken in de wereldraad of de cao. Indien dergelijke afspraken niet bestaan, moeten thuiswerkverzoeken worden beoordeeld op het criterium van redelijkheid en billijkheid.

Politiek verslaggever Roel Schreinemachers noemde dit akkoord een doorbraak op de arbeidsmarkt. “Het geeft medewerkers meer controle over waar en wanneer ze hun werk doen. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat dit soms zelfs een beter resultaat geeft dan wanneer de medewerker verplicht de hele tijd op kantoor moet zijn”, zegt hij tegen de omroep. .

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?