Werkgevers scoren op thuiswerken, goedkoper dan reiskostenvergoeding

Image source - Pexels.com


Werkgevers zagen forse kostenbesparing tijdens thuiswerkmandaat in coronavirusjaar 2020. Bij elkaar opgeteld waren de reiskostenvergoedingen en thuiswerkvergoedingen bijna 10 procent lager dan het jaar ervoor, meldt BNR op basis van analyse van 1,1 miljoen loonstroken door loonadministratiebedrijf Loket.nl.

Volgens Giel Schikhof, manager arbeidsrelaties bij Wissenraedt Van Spaendonck, zijn er cao’s gemaakt over thuiswerken, maar die bleken ‘per saldo’ lager te zijn dan de reiskosten. Werkgevers hadden wel te maken met kosten die gepaard gingen met het opzetten van een thuiskantoor, maar dit waren vooral eenmalige kosten.

Deze kostenbesparing is een van de redenen waarom werkgevers kijken naar hybride werkscenario’s, een combinatie van thuis en op kantoor werken, zegt BNR-econoom Han de Jong. “Werkgeversvereniging AWVN zegt dat 60 procent van de werkgevers wil overstappen op structureel hybride werken. Algemeen wordt aangenomen dat mensen dan twee dagen thuiswerken en drie dagen op kantoor zijn.”

De toekomst van thuiswerken, of terug op kantoor, zorgt voor onrust op de werkvloer. Verzekeraar Interpolis vertelde aan De Telegraaf dat het aantal arbeidsgeschillen met 17 procent is gestegen ten opzichte van pre-pandemie 2019. Veel van deze conflicten ontstonden rond de terugkeer naar kantoor, aldus de verzekeraar.

“We zien veel arbeidsconflicten ontstaan ​​over veranderende arbeidsvoorwaarden, zoals het wijzigen van de werkomgeving, het aanpassen van de huurovereenkomst of het wijzigen van roosters”, aldus Interpolis. Zij adviseerde werkgevers om dergelijke veranderingen met hun personeel te bespreken en duidelijke afspraken te maken waar iedereen zich prettig bij voelt. “Dit kan vervelende conflicten of zelfs het vertrek van een medewerker voorkomen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?