Werkgevers financieren steeds vaker eersteklas woon-werkverkeer vanwege overvolle treinen


Steeds meer werkgevers bieden vanwege overvolle treinen en de krappe arbeidsmarkt eersteklas treinreizen voor hun personeel aan, meldt BNR op basis van cijfers van mobiliteitsaanbieder Shuttel.

“Ja, het verhoogt de kosten, maar het verhoogt ook de medewerkerstevredenheid in tijden van een zeer krappe arbeidsmarkt. Niemand wil chagrijnig personeel dat een hele treinreis moet staan”, zegt Klaas Pieter Roemeling van Shuttel.

Een zitplaats in de eerste klas biedt medewerkers ook de mogelijkheid om in de trein te werken. “Sommige bedrijven hebben ook liever dat je je werk niet in een overvolle coupé doet. Een groot adviesbureau denkt dat het uit privacy oogpunt beter is om eerste klas te reizen omdat de kans dat er meegekeken wordt kleiner is.”

Ook Shuttel merkt dat werkgevers vanuit duurzaamheidsoverwegingen personeel proberen te verleiden om met het openbaar vervoer te reizen. “Het neemt in verschillende branches toe. Vooral grote corporate organisaties zijn zich hiervan zeer bewust, zoals verzekeraars en de adviesbranche, maar ook de overheid. Ze hebben duidelijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.”

Lees ook:  Nederland heeft niet langer het beste pensioenstelsel ter wereld

Het MKB loopt op dit vlak achter op de grotere bedrijven. “Bedrijven met 100 werknemers zijn steeds meer gericht op duurzaamheid, dus die doorbraak komt er uiteindelijk wel. De grote bedrijven zijn pas twee jaar geleden echt begonnen met het elektrificeren van hun wagenpark; nu richten ze zich op openbaar vervoer en verdere verduurzaming. Dat heeft even geduurd. Dus over een paar jaar zien we dezelfde ontwikkeling in het MKB.”

Plaats een reactie