Weinig restaurants beboet voor het niet controleren van Covid-toegangspassen

Image source - Pexels.com


Nederlandse gemeenten hebben nauwelijks boetes uitgedeeld aan cafés en restaurants die de toegangspassen voor het coronavirus niet hebben gecontroleerd. Waar het vaak mis gaat, is een goed gesprek meestal voldoende om de problemen op te lossen, aldus de gemeenten tegen Trouw.

De krant sprak met 20 gemeenten en constateerde dat de meesten van hen geen enkele boete hebben uitgedeeld sinds de coronavirustoegangspas op 25 september verplicht werd in de horeca, cultuur en evenementensectoren. Sommigen hebben een of twee keer sancties opgelegd, meestal tijdelijke sluiting .

De gemeenten kiezen veelal voor risicogerichte controles, wat inhoudt dat handhavers controleren of ze vermoeden dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld na een melding van een bezoeker of een verdachte post op sociale media.

“Eerst gaan we laagdrempelig langs. Lukt dat niet, dan volgt er een schriftelijke waarschuwing. Maar we merken echt dat mensen er ontvankelijk voor zijn. Het leidt overal tot verbetering”, zegt een woordvoerder van Utrecht tegen Trouw. De enige uitzondering in de stad is Waku Waku, een veganistisch restaurant dat uiteindelijk door de gemeente is gesloten na herhaalde weigering om zich aan de regels te houden. Ook Rotterdam, Leeuwarden en diverse andere steden volgen deze aanpak.

In Amsterdam is het beleid om geen boetes te geven. De gemeente hanteert een weeksluiting als ultieme sanctie als gesprekken niet werken. Dat is in de meeste gevallen een hardere klap dan een boete. Tot nu toe heeft Amsterdam nog geen bedrijven hoeven sluiten.

Leiden zei twee keer sancties op te leggen, maar merkte ook op dat “goede gesprekken” veel onwillige ondernemers hebben overtuigd.

Horecavereniging KHN bevestigt dat het slechts op de hoogte is van “een handvol” boetes en waarschuwingen. De vereniging zegt complimenten te krijgen van burgemeesters over de bereidheid van horeca om mee te werken. Wel constateerde KHN dat horecaondernemers te maken hebben met ergernis en soms zelfs bedreigingen van gasten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?