Weer een staking in het universitair ziekenhuis gepland voor 25 november


De medewerkers van de universitaire ziekenhuizen (UMC’s) gaan op 25 november opnieuw staken als werkgeversorganisatie NFU weigert te praten over de werkdruk en het personeelstekort. Dat maakten vakbonden FNV, FBZ, LAD en CNV maandag bekend.

Het zou de derde staking in de universitaire medische centra in korte tijd zijn. Wederom draaien de deelnemende medewerkers in “zondagsdiensten”, wat betekent dat ze alleen spoedeisende zorg zullen verlenen. Daar hoort ook coronazorg bij.

Partijen zijn het al langer niet eens over een loonsverhoging voor het personeel en ook de vakbonden vinden dat er te weinig aan de werkdruk wordt gedaan. Union NU’91 was de enige die instemde met het voorstel voor collectieve onderhandelingen van de NFU.

Eind september maakte het kabinet bekend dat er extra geld beschikbaar komt voor salarisverhoging in de zorg. De werkgeversorganisatie wil dat alle vakbonden weer komen om te bespreken hoe dat geld wordt besteed. “Dit met als doel om voor alle UMC-medewerkers samen een goede aanvulling op de cao te realiseren.” De vakbonden zijn “wel bereid om te praten, maar niet hierover”, aldus FNV-directeur Elise Merlijn. “Nu het aantal besmettingen met het coronavirus toeneemt, neemt de werkdruk alleen maar verder toe. Er moet een oplossing komen.”

Lees ook:  Het beperken van de uitstoot van kolencentrales kan 1 miljard meer kosten dan verwacht

Plaats een reactie